Slovenija
31 ogledov

Hočemo umik stopnje tajnosti

Gorenak meni, da je vlada s spotom Čepinove sama sebe ustrelila v koleno.  
(Fo Žurnal24 main
SDS za umik vseh stopenj tajnosti z vseh dokumentov o orožju, saj šele ko bodo javno dostopni vsi podatki, manipulacije glede trgovine z orožjem ne bodo več mogoče.
Dr. Gorenak je tudi na podlagi takšnih zahtev vse bolj prepričan, da je tema orožje zgolj "rolanje po sceni" oziroma da zahteve koalicijskih poslancev ne pomenijo nič drugega kot to, da se orožarska zgodba nikoli ne razčisti, "saj nimajo nobenega namena, da bi kakršnokoli stopnjo tajnosti umaknili".

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na današnji novinarski konferenci predstavil zahtevo Poslanske skupine SDS za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi spregovorili o umiku tajnosti z vseh relevantnih dokumentov, ki se nanašajo na pripravo in izvedbo osamosvojitve in obrambe Republike Slovenije ter nabav oborožitve in vojaške opreme do leta 2000 in v delih, ki se nanašajo na pomoč Republiki Hrvaški in Republiki Bosni in Hercegovini.

Zanimivo se mu zdi, da koalicijske skupine sejo sploh predlagajo. Kot je povedal, naj bi predlagale dva sklepa. Prvič, odbor naj bi po opravljeni razpravi pozval predsednika vlade Boruta Pahorja in ministrico za obrambo Ljubico Jelušič, da umakne stopnjo tajnosti. In drugič, odbor naj bi pozval predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, da umakne stopnjo tajnosti iz dokumentov vseh preiskovalnih komisij do zdaj, ki so se ukvarjale s tako imenovano trgovino z orožjem.

Ta strup in odpiranje starih tem ne učinkuje več na volilce.
Vinko Gorenak, SDS

Umik smo predlagali že mi
Po besedah Gorenaka je s formalnega stališča zadeva smešna. Umik stopenj tajnosti naj bi pred mesecem in pol predlagal tudi prvak SDS Janez Janša.
" Vsi se torej strinjamo z umikom tajnosti. Ne vem, zakaj je potem seja sploh potrebna. Vlado vodi predsednik vlade, ki je vodja največje koalicijske stranke, in on to lahko naredi v skladu s svojimi predstojnostmi. Opozicija na to nima vpliva. Predsednik državnega zbora lahko to naredi v skladu s svojimi predstojnostmi. Zakaj torej seja?" se sprašuje Gorenak in odgovarja: "Zaradi tega, da bi se o zadevi spet govorilo. Posledica seje bo tako ali tako soglasno izglasovan sklep. Pozvali bomo predsednika vlade in državnega zbora, da vsak iz svojih dokumentov, ki jih imata v pristojnosti, umakneta stopnjo tajnosti. Zgodilo se ne bo nič. Namen seje je le pogrevati stvari, ki so bile pred leti že raziskane in katerih sumi so bili ovrženi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.