Slovenija
2371 ogledov

Hojs o tem, koliko beguncev iz Ukrajine bi lahko sprejela Slovenija

Ukrajina, ljudje v zakloniščih Epa
Minister Hojs o tem, koliko beguncev bomo sprejeli v Sloveniji in da bomo pomagali tudi z orožjem.

Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev, je povedal notranji minister Aleš Hojs, ki se je danes v Bruslju udeležil izrednega zasedanja notranjih ministrov EU. Slovenija po ministrovih besedah tudi podpira sploh prvo uporabo direktive o začasni zaščiti iz leta 2001.

Aleš Hojs | Avtor:
Slovenija podpira uporabo evropske direktive o začasni zaščiti, ki je unija doslej še ni aktivirala, je poudaril Hojs. Pojasnil je, da je sicer nekoliko zastarela, saj je iz leta 2001, Slovenija pa jo je v pravni red prenesla leta 2005, a v danem trenutku je sprožitev te direktive izjemno pomembna, saj je Slovenija že začela izvajati vse dejavnosti, povezane s to direktivo, kot so priprava nastanitve beguncev in podobno.

Status najprej za eno leto

Direktiva po Hojsovih besedah omogoča, da begunci dobijo omejen status zaščite, največ za eno leto z možnostjo dvakratnega podaljšanja za šest mesecev, a bolj kot sam status je za Ukrajince, ki že lahko bivajo v EU do 90 dni v okviru 180 dni, ta direktiva pomembna, ker enotno nalaga članicam minimalne standarde za obravnavo beguncev, kar naj bi bistveno zmanjšalo možnost sekundarnih migracij.

Slovenija je po ministrovih besedah že na začetku povedala, da bo, glede na to, da ti ljudje prihajajo iz naše neposredne bližine, v polni meri poskušala za njih poskrbeti. Danes so že postavili spletno stran s telefonskimi številkami, kamor se lahko obračajo tisti, ki nudijo pomoč Ukrajincem. V naslednjih urah pričakujejo nekaj deset oseb, nato bi lahko številka v naslednjih dneh tudi bistveno narasla, je dejal.

Kijev; Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Hojs za ostrejše ukrepe proti Rusiji

Hojs se je danes tudi zavzel za še ostrejše vizumske ukrepe proti Rusiji. Pojasnil je, da Slovenija pozdravlja vizumske ukrepe proti delu ruskih državljanov, a da je osebno prepričan, da je treba ta ukrep še zaostriti. "Dokler ne bo vsak posamezen ruski državljan čutil, kako norega predsednika imajo, toliko časa v Rusiji ne bo vzniknilo večje, masovno gibanje proti avtoritarnemu sistemu, ki ga za lastne potrebe izvaja ruski predsednik," je dejal.

Ministri so govorili tudi o hibridnih napadih, pri čemer je Hojs povedal, da v Sloveniji za zdaj ne zaznavajo večjih hibridnih napadov, so pa vsi odgovorni v polni pripravljenosti za to, da se kakršni koli hibridni napadi na slovensko infrastrukturo v največji meri preprečijo.

O ukrepih na zunanji meji in preprečevanju infiltracije je dejal, da so se vse države zavzele za to, da se nadzor na zunanjih mejah izvaja kot doslej, da se sistem ne poruši. Slovenija za zdaj ne načrtuje uvedbe nadzora na najbolj občutljivi meji z Madžarsko, kjer bi se lahko pojavili največji migracijski tokovi, so se pa z Madžarsko dogovorili o pospešenem izmenjevanju podatkov.

Hojs: Pomagali bomo tudi z orožjem

Na vprašanje, ali je Slovenija Ukrajini pripravljena pomagati tudi z orožjem, je Hojs odgovoril, da je vlada že sprejela sklep, da bo Slovenija tudi vojaško pomagala Ukrajini, a da gre za informacije zaupne narave, zato ne bo govoril o podrobnostih o tem, kaj vse ta vojaška pomoč vključuje.

Minister je komentiral tudi napoved, da bo EU prepovedala delovanje ruskim državnim medijem. Dejal je, da so tudi v Sloveniji nekatere medijske vsebine že omejene in da je opazil, da nekaterih programov vsaj na Telekomovih omrežjih ni več mogoče spremljati. Ob tem je zavrnil informacije, da je Rusija že omejila delovanje Facebooka, češ da so po njihovih informacijah ponudniki storitev omejili možnost neposrednega oglaševanja na teh omrežjih in s tem prorusko propagando.

Ukrajina, vojna, Kijev | Avtor: Epa Epa
Ukrajina, vojna, Kijev Vojna v Ukrajini Svet Obrazi generalov, ko je Putin ukazal pripravljenost jedrskega orožja Ukrajina, vojna, Kijev Vojna v Ukrajini Svet Ozadje Putinove odločitve glede pripravljenosti jedrskega orožja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Clara_Stump 09:13 28.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Naklonsky 08:46 28.februar 2022.

    Pohvalno, ni kaj. Ta vlada je vsaj prepoznavna in nekaj dela. Z levaki je bilo eno samo sranje!

  • rd2dmk2 08:44 28.februar 2022.

    glejte vi tuki.. puste pri miru al pridejo brhke 18 letnice ali pa 70 letne babice. 200.000 ljudi je 10 % prebivalstav SLO. še ena ljubljana.. eee. torej kje jih naselit ? vhotele Save ? a mislite da bodo sabo ...prikaži več prinesli mikrovalovke ? kje se skuha za še eno Ljubljano ? pa da ne omenim kje je čistilna naprava za še eno ljubljano ? če kdo misli da bo te vojne po tednu dni konec ta se moti.. torej blijtve, koprive in podobne zalenjave naj začnejo dons orat pa štihat, da bo vsaj solata zanje.