Slovenija
9224 ogledov

Hojs: "Nekaj Slovencev na Tirolskem okuženih z južnoafriškim sevom"

Aleš Hojs Danijel Novakovič/STA
Notranji minister na tiskovni konferenci vlade omenil tudi informacijo, da naj bi bilo nekaj Slovencev na smučanju v Avstriji okužeih z južnoafrškim sevom novega koronavirusa.

Notranji minister Aleš Hojs je na današnji popoldanski tiskovni konferenci vlade med drugim izpostavil tiste države, v katerih velja omejitev gibanja. Omenil je, da v naši severni sosedi, Avstriji, velja omejitev gibanja med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Ne le ponoči, pač pa tudi preko dneva so posebno omejitev uvedli tudi na Tirolskem. 

"Južnoafriški sev se je posebej razširil na tem območju. Po zadnjih informacijah, ki smo jih dobili z nacionalnega inštituta, je tam tudi nekaj Slovencev. Še več - tam je morda tudi nekaj Slovencev, ki so že s tem nevarnim virusom okuženi," je omenil Hojs. 

Pri nas policijska ura ostaja 

V Sloveniji s ponedeljkom ni več omejitve prehoda med občinami, enako velja za statistične regije, prosto se lahko gibamo po vsej državi. Črtajo se tudi členi, ki so omogočali prijavo začasnega prebivališča, črta se tudi člen, ki je govoril, da je rekreacija omejena zgolj na statistično regijo, torej možno se je rekreirati po vsej državi.  

Policijska ura skladno z uradnim vladnim semaforjem ostaja v veljavi in bo sproščena bodisi po regijah bodisi po celotni džavi, ko pridemo v fazo, ki to omogoča. 

Hojs je pri tem izpostavil posamezne evropske države, kako imajo pri njih urejeno omejitev gibanja. V Belgiji imajo policijsko uro v dveh regijah, Bolgarija nima omejitev, Ciper med 21. in 5. uro zjutraj, na Češkem velja policijska ura med 21. in 5. uro zjutraj, ni pa omejitev med administrativnimi enotami, Danska policijsko uro občasno uvaja po posameznih območjih, kjer se slabša epidemiološka slika. 

Estonija nima omejitev gibanja, Finska tudi ne, v Franciji policijska ura velja med 18. in 6. uro zjutraj, v grčiji med 21. in 5. zjutraj, tam velja tudi prepoved gibanja med okrožji. Irska nima omejitve gibanja, ima pa splošno načelo, ki se glasi "ostani doma"; državljanom je omogočeno 5 kilometrov od svojega doma opravljati opravke. 

V Italiji policijska ura velja od 22. do 5. ure zjutraj, v Latviji omejitev velja ob koncu tedna, v Litvi omejitev v nočnem času ni, tudi v Luksemburgu in na Malti ne, na Madžarskem je gibanje omejeno med 20. zvečer in 5. uro zjutraj, Norveška nima omejitev, Poljska tudi ne, Portugalska zapoveduje ostani doma, v Španiji policijska ura velja med 23. in 6. uro zjutraj, na Švvedskem ni omehitev, v Veliki Britaniji velja prepoved prehajanja regij, ponoči pa ni omejitve gibanja. 

Hojs pri tem izpostavlja, da nismo izjema, da smo glede policijske ure v v skupini, v kateri je večina evropskih držav, v smislu prehajanja med enotami pa s ponedeljkom ravno tako prehajamo v to skupino. 

Aleš Hojs Slovenija Tako policija krije hrbet ministru Hojsu

Prehajanje državnih mej 

Spremembe stopajo v veljavo v soboto. Glede na relativno dobro epidemiološko stanje, ki ga imajo v sosednjih državah, smo ukinili kontrolne točke na notranjih mejah schengenskega območja. Ljudje lahko mejo prehajajo na vseh enotah. 

Poleg seznama rdečih seznam država uvaja prilogo držav, kjer je epidemiološka slika slabša kot je v Sloveniji. "V kolikor prihajate iz teh držav in bi želeli biti ena od izjem - ne morete biti, potrebno je predložiti vse teste." Te države so trenutno Španija, Portugalska in Češka. 

V soboto se uvaja tudi možnost, da poleg negativnega PCR testa ali hitrega testa lahko predložimo tudi potrdilo, ki dokazuje, da smo covid-19 že preboleli. "Gre za pozitivni PCR test, ki je umeščen v obdobje med 21-timi dnevi in 6-timi meseci in s potrdilom zdravnika, da ste preboleli covid-19. To obdobje ne sme biti daljše od šestih mesecev," poudarja Hojs. 

Veljajo potrdila zdravniških testov in laboratorijev držav EU in tistih laboratorijev, ki jih prepozna naš nacionalni inštitut. 

Velja tudi potrdilo glede cepljenja, pri katerem je potrebno dokazati, da smo dobili drugi odmerek, glede na različna cepiva je potrebno preteči različno dolgo časa, da to potrdilo stopi v veljavo (7, 14 ali 21 dni). 

ulica ljudje covid-19 koronavirus Slovenija Zdaj je uradno: Vlada napovedala veliko sproščanje ukrepov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • gargamel 06:47 12.februar 2021.

    ja treba se nekaj zraven prinest, ze dolgo ni kaki dohtar kaj takega privleko v SLO, kako so sploh prisli tja gor, ce so same omejitve povsod.Polovit te ,, paciente,, pa jih dat na varno...

  • gustl 23:48 11.februar 2021.

    V Sloveniji je pa okuženih 80% z Albanskim sevom...

  • sapon2811 22:29 11.februar 2021.

    pošlji svoje robcope nadnje,ni druge