Slovenija
14103 ogledov

Janša se je v svojem slogu cinično odzval na veliko zaušnico vladi

Aleš Hojs Žurnal24
Janša odgovornost za dele zakona, ki so neustavni, pripisal LDS. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je poudaril, da odloki še veljajo.

Na odločitev Ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da sta 2. in 3. točka prvega odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih v neskladju z drugim odstavkom 32. člena in tretjim odstavkom 42. člena ustave, se je na Twitterju odzval predasednih vlade Janez Janša. Zapisal je: "Hja, očitno sta neustavni zakon sprejeli ranjka (rajnka op. a.) #LDS in @strankaSD leta 1995? @UstavnoSodisce pa to ugotovilo po 16 (26 op. a.) letih?"

 

Ustavno sodišče je državni zbor pozvalo, da ugotovljeno neskladje odpraviti v dveh mesecih, dotlej pa se določbi uporabljata. Tako je odločilo, "da bi zavarovalo zdravje in življenje ljudi, ki bi lahko bila zaradi odsotnosti zakonske podlage v prihodnje ogrožena, in s tem preprečilo nastanek še hujšega protiustavnega stanja," je navedeno na spletnih straneh ustavnega sodišča.

Na odločitev ustavnega sodišča se je odzval tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Hojs se je na ugotovitev ustavnega sodišča o neustavnosti dela zakona o nalezljivih boleznih in s tem povezanih vladnih odlokov o omejitvah zbiranja in gibanja odzval na Twitterju. Ugotavljal je, da odloki še veljajo. "Pravno smo torej legalno in legitimno ščitili zdravje državljanov," je zapisal.

"Ustavno sodišče razveljavilo dva člena zakona o nalezljivih boleznih in na podlagi teh členov izdane odloke. Toda razveljavitev zaradi epidemije učinkuje po dveh mesecih, kar pomeni, da vsi odloki še vedno veljajo," je navedel Hojs.

 

Protivladni protesti Slovenija Ustavno sodišče: Vse omejitve gibanja, ki jih je razglasila vlada, so neustavne!

Posledično je ustavno sodišče ugotovilo, da so bili v neskladju z navedenima ustavnima določbama tudi izpodbijani vladni odloki v delu, v katerem so bili sprejeti na podlagi protiustavne zakonske ureditve. V neskladju je bilo več odlokov o prepovedi zbiranja in gibanja. Ustavno sodišče je odločilo, da ima ugotovitev neskladnosti učinek razveljavitve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 90
  • Rita_Lawson 14:09 03.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Kirka 09:58 03.junij 2021.

    Vlada torej ve, da so ukrepi protiustavni, pa jih še vedno izvaja? Torej deluje neustavno. Ne bo pa zaradi tega kaznovana vlada ampak ljudje, ki so zaradi neustavnih odlokov plačali položnice. Ali ni tudi to nezakonito in protiustavno?

  • ode 06:25 03.junij 2021.

    Vse, kar je LEVO, je zločinsko, podlo in pokvarjeno. Tako je že od takrat, ko je bil Jezus križan skupaj s še dvema razbojnikoma. Jezus jima je predlagal, da se pred smrtjo pokesata svojih grehov. Toda levi razbojnik je Jezusa ...prikaži več začel zasmehovati, žaliti, norčevati in pljuvati, desni pa se je iskreno pokesal svojih zločinov in je bil še isti dan v raju.