Slovenija
145718 ogledov

Hojsovo božično darilo: Tako je vlada spremenila odlok o omejitvi gibanja

Aleš Hojs
Vlada je na današnji dopisni seji sprejela spremembe odloka o omejitvi gibanja ljudi. Od petka zvečer bo gibanje med občinami znova prepovedano za vse regije. Je pa med izjeme, ki dovoljujejo prehod občinskih meja, dodana individualna športna aktivnost ali gibanje v naravnem okolju izven naselij.

Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, je bila odločitev za sprostitev prehoda občinskih meja v epidemiološko ugodnejših občinah vezana na sprostitev nekaterih storitvenih dejavnosti. Ker se te z odlokom, ki velja od četrtka do vključno 4. januarja, zapirajo, pa tudi prehoda med občinami ne bo več. Posledično odlok tudi ne določa več uporabe aplikacije #OstaniZdrav.

Hkrati pa je med izjeme, zaradi katerih se dovoljuje prehod občinske meje, vlada dodala športno dejavnost. V vseh regijah bodo torej posamezniki v drugo občino lahko odšli z namenom izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju izven naselij, pri čemer morajo upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, torej predvsem držati ustrezno razdaljo do drugih.

Ostale izjeme, denimo odhod na delo ali pomoč nekomu, ki jo potrebuje, ostajajo v veljavi z izpolnjeno izjavo, ki je objavljena na spletni strani vlade in marsikateri občinski spletni strani, ter ustreznimi dokazili.

Sprememba odloka začne veljati 25. decembra, še vedno pa velja, da bo prehajanje tako občinskih kot regijskih meja za vse dovoljeno od četrtka od 12. ure do petka do 20. ure. Če se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale, pa podobno na silvestrovo in prvega januarja. Omejitev nočnega gibanja ostaja v veljavi.

 
Komentarjev 44
 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 04:20 25.december 2020.

  Mislim, da ne bom upošteval ukazov ministra, ki je odstopil...Če bo treba, se bom na tej osnovi zagovarjal v primeru da me doleti kakšna kazen... Še vedno ne razumem, kako lahko imamo največ mrtvih in najostrejše ukrepe hkrati..."Nepokorščina" državljanov torej ...prikaži več ne more biti razlog, ampak je to nesposobnost vlade, ki ni zaščitila upokojencev v DSOjih in je "karantena" bila in še je le simbolična!! Torej je virusu bil "odprt dostop do strank" medtem, ko so pametovali okrog mask na sprehodu v gozdu

 • 9500a530bb08b62e5ae0e5bc0ef3cb40cee3f21d 21:27 24.december 2020.

  Tega ,"hojsanja" imamo vsi državljani RS počasi dosti. Me pa resnično čudi, da še kar vztraja v vlogi ministra za NZ, ker je pred tem nepreklicno odstopil. Upam , da se beseda Hojsanje ne zlorabi v kontekstu sovražnega govora ali ...prikaži večli pa celo poziva po vaši likvidaciji, ker za mene je vsako življenje sveto !!!!

 • linklukab 15:34 24.december 2020.

  www︎.︎OrPic︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks