Slovenija
12 ogledov

Hollande verjame v nas

Alenka Bratušek Saša Despot
Zanimanje francoskih podjetij za vlaganja v Sloveniji je "ogromno", pravijo po investicijski konferenci, ki se jo je udeležila predsednica vlade.

Investicijska konferenca v Parizu je potekala v vzdušju zaupanja, optimizma in sveže odprtosti, so ocenili udeleženci. Udeležba na konferenci kaže, da je zanimanje francoskih podjetij za vlaganja v Sloveniji "ogromno", je po konferenci ocenil predstavnik največjega združenja francoskih podjetij Medef Charles Paradis.

Na njej je po Paradisovih besedah sodelovalo več kot 20 vodilnih menedžerjev svetovno priznanih francoskih podjetij, dejavnih v infrastrukturi, prometu, gradbeništvu, energiji, obrambi in v bančnem sektorju.

O podrobnostih Paradis ni želel govoriti, je pa v odgovoru na vprašanje, kaj konkretno zanima Francoze, izpostavil francoski banki Societe Generale in BNP Paribas ter Aerodrom Ljubljana in Dars.

Za krepitev vezi med državama

Premierka Bratuškova je v uvodnem nagovoru pred predstavitvijo priložnosti, predvsem v sklopu načrta privatizacije, izrazila prepričanje, da bo konferenca "pomemben korak naprej pri krepitvi gospodarskih in poslovnih vezi med Slovenijo in Francijo".

Poudarila je tudi, da bo Slovenija privatizacijo izvedla s transparentnimi javnimi razpisi in da bodo imeli prednost strateški partnerji, ki jih zanima dolgoročna prisotnost v državi in ki bodo imeli dobre načrte za podjetje.

Hollande verjame v nas

Francoski predsednik Francois Hollande je po srečanju s predsednico slovenske vlade potrdil zaupanje Francije v Slovenijo. "Znova sem potrdil zaupanje Francije v slovensko gospodarstvo in v proces čiščenja finančnega sektorja," je poudaril in slovenske načrte za ureditev javnih financ označil kot "pogumne".

Francoski predsednik je tako danes potrdil zaupanje, ki ga je Sloveniji izrekel že aprila ob obisku predsednika republike Boruta Pahorja. Tedaj je dejal, da popolnoma verjame, da bo Slovenija sama rešila svoje težave - uredila bančni sektor in javne finance ter izboljšala konkurenčnost.
Finančna stabilnost Slovenije je bila sicer po Hollandovih besedah ena treh točk današnjega pogovora s predsednico slovenske vlade v Elizejski palači.

Druga točka je bilo dvostransko sodelovanje med državama, ki je po njegovih besedah "odlično" in bo v prihodnje prineslo krepitev francoskih investicij v Sloveniji v sklopu načrta privatizacije.
Tretja točka razprave pa je bil decembrski vrh EU. Hollande je izpostavil željo, da vrh prinese dogovor o nadaljnji gradnji bančne unije - o skupnem okviru za reševanje morebitnih bančnih problemov in dokapitalizacij bank.

Prav tako je izpostavil pomen ukrepov v podporo financiranju gospodarstva in zaposlovanju mladih ter potrebo po tem, da se unija posveti svoji obrambni politiki, ki bo sicer tudi tema vrha.

Pričakovanja presežena

Premierka po konferenci ni dala izjave za medije, neuradno pa je bilo mogoče izvedeti, da je bila konferenca "izredno uspešna" in da je presegla slovenska pričakovanja. "Francija zaupa Sloveniji in verjame, da je na pravi poti, na poti okrevanja," so povedali viri v Parizu.

"Zelo zadovoljen" je tudi v. d. direktorja agencije Spirit Boštjan Skalar, ki je izpostavil zanimanje za Adrio in letališče. Ocenil je, da je konferenca dobra podlaga za naprej ter da mora slediti "follow up" v Sloveniji, da se izrečeno zanimanje konkretizira.

Komentarjev 4
  • privat 07:41 09.december 2013.

    zakaj pa bi verjeli francozi v Slovenijo..?? To je samo gesta...popravite se lopovi!

  • feferon 17:29 04.december 2013.

    Sem spada ona njihova- SANJA SVINJA O KUKURUZU...

  • naši 15:31 04.december 2013.

    KATERO TUJE PODJETJE DELA STRESNE TESTE ZA BANKE, KJE JE SEDEŽ IN KDO JIH JE NAROČIL????NOVINARJI , PROSIM ZA ODGOVOR........SE NE DEREM