Slovenija
34 ogledov

Honorarci prisiljeni v podjetništvo

Ljubljana 16.12.10, Zavod za zaposlovanje, parmova, foto: Benjamin Kovac Benjamin Kovač
Učinek. Zaradi visokih prispevkov za avtorske in podjemne pogodbe ne bo več služb, ampak nov bum samozaposlovanja. Prispevki. Honorarci bodo dobili 200 evrov manj kot prej.

Razlika med stroškom za honorarne delavce in zaposlene se je zaradi novih prispevkov zelo zmanjšala, a kljub temu Igor Knez z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) ne pričakuje, da bi podjetja honorarce zaposlila, niti da bi nase prevzela stroške prispevkov, da bi neto znesek za honorarce ostal enak. Kot pravi, zaposlitev delodajalcem ne dopušča dovolj fleksibilnosti.

200 evrov manj na račun

Spomnimo, letos je treba od pogodb plačevati prispevke za pokojninsko zavarovanje, od 1. februarja pa še za zdravstvo. Od tisoč evrov bruto plačila bo tako nekdo, ki dela prek avtorske pogodbe, prejel le 556 evrov ali dobrih 200 evrov manj kot mesec prej. Kdor je redno zaposlen in ima tisoč evrov plače, dobi 698 evrov neto.

"Bruto zneskov ne bomo višali. Zakon je povsem nedvoumen in je zdaj dodatno obremenili izvajalce," pravijo v Mladinski knjigi. "Pisateljev, prevajalcev, ilustratorjev in drugih sodelavcev, s katerimi sklepamo avtorske pogodbe, nismo nikoli zaposlovali in takšna je praksa vseh založb, ne le slovenskih. Podjemne pogodbe sklepamo le občasno, v sklopu posameznega projekta; to niso stalne oblike sodelovanja, na osnovi katerih bi sklepali delovno razmerje," pojasnjujejo.

Nadloge podjetništva

"Večina bo registrirala podjetje in se samozaposlila. Precej ljudi se je že obrnilo na nas za nasvet," pravi Danijel Lamperger, vodja oddelka svetovalni center na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Dodaja, da lahko v primeru prve samozaposlitve izkoristijo možnost znižanih prispevkov ter da normirana obdavčitev ni previsoka.

"Mi jih opozorimo, da ima status podjetnika tudi slabosti: nimaš plačanih krajših bolniških odsotnosti, sam moraš vsak mesec plačevati prispevke, voditi knjige in oddajati podatke ali pa za to plačevati računovodskemu servisu," poudarja Lamperger. Dodaja, da je sicer med člani OZS malo takih, ki bi delali prek pogodb, saj mizarji in drugi obrtniki skoraj ne sklepajo avtorskih pogodb.

A nimajo jih, presenetljivo, niti v založbi Učila: "Vsi tisti, s katerimi sodelujemo, so samozaposleni v kulturi ali pa imajo svoje podjetje," pravi Mojca Benedičič, direktorica založništva.

Na porodniško ne more

Za delo prek pogodb se po novem plačujejo vsi prispevki razen za starševsko varstvo in zaposlovanje, ki so temelj za uveljavljanje pravice do porodniškega nadomestila in nadomestila za primer brezposelnosti. Ker skupno znašajo le 0,4 odstotka bruto plače, kar je pri tisoč evrih plače štiri evre na mesec (drugi prispevki pri takem znesku nanesejo 312 evrov), nas je zanimalo, ali nameravajo uvesti tudi te prispevke, ki bi honorarcem prinesli dve novi pravici, a na ministrstvu za delo pravijo, da o tem ne razmišljajo.

Pogodbe le za krajši čas

Opozarjajo, da v primerih, ko so izpolnjeni elementi delovnega razmerja (prostovoljna vključitev delavca, nepretrgano delo, delo za plačilo, opravljanje dela po navodilih in pod nadzorom delodajalca) delo ne sme opravljati na podlagi pogodb.

Inšpektorat za delo je lani odkril 201 primer, ko bi morali biti delavci zaposleni, pa niso bili.

Preberite še komentar: Počivaj v miru, avtorska pogodba.

Komentarjev 7
  • speris 11:33 14.januar 2014.

    Tako smo majhni pa se omejujemo z raznoraznimi cudnimi pogoji in zakoni, namesto da nam bi bilo enostavno in legalno delat, delamo raje "napol" na crno..

  • mph 11:02 14.januar 2014.

    Tako, kot je kapitalizem samo novo ime za nekdanje sužnjelastništvo in fevdalizem, tako so t.i. "samozaposleni" v veliki večini samo novodobni sužnji kapitalističnega sistema.

  • dragec 10:32 14.januar 2014.

    SPOŠTOVANI, NE POZABITE, S.P. SO POTEGAVŠČINE KAPITALISTOV V TRANZICIJI