Slovenija
34 ogledov

Hospic odprl svoja vrata

(Foto: Anže Petkovšek)
1/13
Žurnal24 main
V hišo hospic bolniki še ta teden. Prostora bo za 12 ljudi. Prva hiša v Sloveniji, namenjena bivanju in negi umirajočih.

''Prednost bodo imeli bolniki brez svojcev, ki bi lahko skrbeli zanje, ter bolniki z neurejenimi simptomi, kot so bruhanje, slabost in bolečina,'' je za Žurnal24 dejala predsednica društva Hospic Tatjana Fink.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je ob odprtju izrazil upanje, da bodo tudi druga mesta odpirala tovrstne ustanove ter da bi bilo vsakemu posamezniku omogočeno dostojno življenje v zadnjih trenutkih. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je dejal, da za Ljubljano hiša hospic predstavlja dodano vrednost. Po njegovem mnenju je hiša že predolgo čakala na odprtje, saj projekt teče že od županovanja Vike Potočnik.

Hiša hospic je namenjena bivanju in negi umirajočih, strokovni tim pa sestavljajo osebni zdravnik, medicinske sestre, socialni delavec ali psiholog, negovalke ter drugi oskrbovalci in prostovoljci.

Obisk ministra za zdravje in fotografije hiše hospic si lahko ogledate v galeriji.

V sredo v hiši že prvi bolnik
Če bodo dogovori uspešni, bi v hišo lahko že v sredo vselili prvega bolnika. Namreč, s sežansko bolnišnico, preko katere je vlada za projekt zagotovila pol milijona evrov, se še dogovarjajo o pogojih poslovanja.

Bivalni prostori bodo ločeni, v vsakem pa se bo lahko postavila tudi postelja za sorodnika. “Ljudje v hišo hospica pridejo, kadar bivanje doma ni možno, bivanje v bolnišnici pa ni potrebno. V hiši povprečno bivajo en mesec, lahko pa tudi le nekaj dni ali do šest mesecev, do naravnega izteka življenja,” je še razložila Finkova.

Do vstopa sežanske bolnišnice bosta bivanje in oskrba v hiši hospic stala okoli 800 evrov na mesec, ne glede na storitve. Tudi pozneje bo del oskrbe participiran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.