Slovenija
1089 ogledov

Ne v Kopru, najvišja podpora drugemu tiru v Hrastniku!

referendum drugi tir
1/2
Saša Despot
Bolj odločno kot v Piranu in delu Kopra so se o drugem tiru izrekli v Hrastniku in Trbovljah.

Referendum o zakonu o drugem tiru se je končal s podporo zakonu, za kar je glasovalo 53,46 odstotka tistih, ki so se udeležili glasovanja. Po do zdaj znanih podatkih je bila volilna udeležba 20,51-odstotna. Pobudnikom z referendumom ni uspelo, saj bi se morala za zavrnitev zakona izreči večina udeležence, pri čemer mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev oziroma okoli 340.000 volivcev. 

referendum drugi tir Borna udeležba Slovenija Enote z najnižjo volilno udeležbo na Primorskem

Med tistimi, ki so se udeležili glasovanja, so zakon najodločneje podprli v osmi volilni enoti Ptuj, kjer je za zakon glasovalo 57,71 odstotka upravičencev. Ob tem pa je treba dodati, da so v omenjeni volilni enoti zabeležili najnižji odstotek udeležbe, in sicer 17,93 odstotka. 

Volilna enota, kjer je bila večina upravičencev proti zakonu, je volilna enota Kranj, kjer se je proti zakonu izreklo 52,36 odstotka upravičencev. 


Zanimiv je tudi pogled na izide glasovanja po volilnih okrajih. Med upravičenci, ki so oddali svoj glas, so najvišjo podporo zakonu namenili v volilnih okrajih Hrastnik (75,24 odstotka), Trbovlje (67,23 odstotka) in Zagorje (65,57 odstotka). Šele nato sledi Sežana (65,26 odstotka) in na devetem mestu volilni okraj Koper I (61,86 odstotka). 

Podporo zakonu so izrekli tudi v Piranu, Postojni, Izoli in v drugem koprskem volilnem okraju, kjer pa ta ni presegla 60 odstotkov tistih, ki so šli na volišča.

referendum drugi tir Rezultati referenduma Slovenija Cerar: Signal volivcev, da si ne želijo več političnih iger

Največ jih je proti zakonu glasovali v volilnem okraju Škofja Loka II, ki je edini okraj, kjer se je proti izrekli več kot 60 odstotkov tistih, ki so glasovali. Z nekaj manj kot 60 odstotki sledita okraja Ljubljana Moste-Polje in Ajdovščina. 


Komentarjev 3
  • Tupamaros 14:34 25.september 2017.

    ZA je bilo 53% od 20%, ki so prišli na volišča. Torej drugi tir podpira nekaj čez 10% prebivalcev? SMC pa se veseli podpore. Hm?

  • mph 13:57 25.september 2017.

    Čestitke Kranju.

Sorodne novice