Slovenija
4 ogledov

Hribar Milič: Ukrepi niso zadostni

Hribar Milič meni, da lahko sto tisoč brezposelnih pričakujemo že do poletja. Žurnal24 main
Glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj meni, da vladni ukrepi nakazujejo, da bo do odpuščanj v javni upravi prišlo. Predstavnik delodajalcev Samo Hribar Milič pa meni, da ukrepi niso zadostni.
"Vlada sicer zagotavlja, da odpuščanj v javnem sektorju ne bo, kljub vsemu pa predlaga ukrepe, ki kažejo, da se to preko spremenjenih sistematizacij, standardov in normativov za posamezne dejavnosti javnega sektorja ter združevanja služb bo zgodilo," je po današnjem sestanku Ekonomsko-socialnega sveta pesimističen glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj. Preseneča ga, da se ne upošteva, da gre tu tudi za kakovost šolstva, zdravstva in drugih javnih služb.
 
Do poletja 100 tisoč brezposelnih
Predstavnik delodajalcev Samo Hribar Milič med ukrepi, sprejemljivimi za delodajalce, izpostavlja predvsem "sklade dela, ki bodo omogočili, da bodo podjetja, ki trenutno nimajo naročil, ta čas preživela tako, da bodo lahko kasneje delavce zaposlila nazaj." Ukrepi, ki jih je predlagala vlada, so po njegovem "sicer v pravi smeri, da bodo pomagala podjetjem. Vendar pa pogrešamo ukrepe, ki bi krepili podjetništvo, samozaposlovanje, investicijski cikel, povezovanje z raziskovalno in razvojno dejavnostjo, internacionalizacijo in črpanje evropskih sredstev. Ukrepi, ki so na mizi, niso dovolj, zato bistvenega izboljšanja ne pričakujem."

Podaljševanje ukrepa subvencioniranja skrajšanja delovnega časa po mnenju Hribar Miliča "velikih koristi, vsaj za delodajalce, ne bo prinesel. Bolj podpiramo ukrep, da se skuša krizo previhariti s skladi dela, ko bodo zaposleni svojo zaposlitev zamrznili." Delodajalci sodelujejo pri pripravi ukrepov opozicije, ki jih je danes napovedal prvak SDS Janez Janša. Hribar Milič se strinja tudi z Janševo oceno, da lahko sto tisoč brezposlenih pričakujemo že do poletja: "Ker vidim, kaj se v tem trenutku dogaja, že pred UMAR-jem žal ne morem napovedati oživljanj. Še vedno je veliko podjetij, ki nimajo naročil in se število zaposlenih naglo zmanjšuje."
 
Za nižjo obdavčitev
Predsednik konfederacije sindikatov Pergam Dušan Rebolj vztraja pri znižanju davčnih obemenitev za najnižje in srednje dohodke, hkrati pa posebej obdavčiti "vse nenormalno visoke nagrade in plače menedžerjev. Odgovora na to še nimamo." Dodaja tudi, da je "skrajni čas, da se garancije države ne uporabljajo za reprogramiranje tako imenovanih tajkunskih kreditov. Kar se dogaja, je neodgovorno." Napoveduje tudi, da bodo podporo ukrepom vlade vezali na sprejem ukrepov za razbremenitev plač. Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov pa je zahteval dodatno zaščito tistih, ki delajo za določen čas. Pa tudi, naj draginjski dodatek prejmejo tudi tako imenovani "revni zaposleni."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.