Slovenija
14 ogledov

Hrovatin: 'Tudi slepi vidijo živali'

Slepi in slabovidni so imeli svoj dan v živalskem vrtu.
1/2
Žurnal24 main
Živalski vrt Ljubljana je pripravil že šesti naravoslovni dan za slepe in slabovidne. Ti so nam opisali, kako so doživljali stik z živalmi in jih "gledali" na svoj lasten način.

Zaposleni v živalskem vrtu so namreč z izjemno izvirnimi animacijami in pripomočki prikazali slepim, kako so živali iz živalskega vrta dejansko videti. Demonstrirali so jim višino žirafe, razliko med perjem različnih ptic, gladkost kože tjulnja in še več. Tako so slepi videli oziroma čutili, vsak na svoj lasten način, tisto, kar drugi vidimo z očmi.

 
 

Tudi slepe in slabovidne nagovarjamo s "poglej si to".

Petra Hrovatin, ZOO Ljubljana

 

"Slepi in slabovidni pač vidijo živali na drugačen način. Tudi za njih pa uporabljamo besedo 'poglej', vendar jim živali predstavimo na njim bližji način. Težko je reči, da tiger poje osem kilogramov mesa – bolje je to pokazati z vedrom, v katerem je toliko mesa," pojasnjuje Petra Hrovatin iz Živalskega vrta Ljubljana.

Čeprav je živalski vrt že velikokrat obiskala, je današnji izlet Anjo Pustak zelo navdušil: "Zelo mi je všeč, da smo obiskali živalski vrt. Zdi se mi dobro, da v živalskem vrtu to organizirajo vsako leto, ker znajo zelo kakovostno poskrbeti za nas, slepe in slabovidne," dodaja 14-letna deklica.

Več o občutkih slepih in slabovidnih ter presenečenjih, ki so jih doživeli v tem dnevu, pa si lahko ogledate v videoposnetku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.