Slovenija
0 ogledov

Hrvaška upa na majhen upad turistov

Hrvaški hotelski delavci menijo, da sezona ne bo katastrofalna ter da bodo izgub Žurnal24 main
Hrvaška bo zadovoljna, če bo letošnji padec turističnega obiska samo desetodstoten. Najslabše so obiskani tamkajšnji hoteli.

Nihče na Hrvaškem ne dvomi, da bo letošnja turistična sezona slabša, kot je bila lanska, sprejemljive so celo izgube do deset odstotkov. V turističnih krogih so še ocenili, da je Hrvaška vrhunec sezone v začetku julija začela s približno 50.000 turistov manj kot v enakem obdobju lani, je poročal Večernji list.

"Najslabše stanje je v hotelih, v katerih je tudi za petino manj gostov, kot je bilo lani. Zdaj večina poskuša dobiti goste s popusti, sicer pa je sedaj tudi 20-odstotno znižanje cen manj koristno, kot je bilo petodstotno pred meseci," je za Večernji list ocenil direktor nemškega turističnega operaterja ID Riva Selimir Ognjenović.

V Istri bolje kot na jugu
Predstavnik hrvaškega društva hotelskih delavcev Franco Palma je dejal, da sezona ne bo katastrofalna ter da bodo izgube v primerjavi z lanskim letom med pet in deset odstotkov. Kot je dejal, bo Hrvaška letos imela med pol milijona in 1,1 milijona turistov manj kot lani ter med 2,8 do 5,7 milijona nočitev manj.

Sicer pa izgube niso povsod enake na hrvaški obali in je severni del bolj obiskan, kot so tudi pričakovali na Hrvaškem. Tako so v Istri v prvih šest mesecih zabeležili za tri odstotke manj nočitev. Junij je tudi malo popravil slabe rezultate turistične predsezone, ko je bilo od januarja od junija za 10,1 odstotka manj tujih ter za 18,9 odstotka manj domačih turistov.

Kot so ocenili analitiki Reiffesen banke, je začetek leta bolj navezan na domače goste, medtem ko v predsezoni in v glavni turistični sezoni prevladujejo turisti iz tujine. Dodali so, da je še vedno največ gostov s tradicionalnih hrvaških turističnih trgov - iz Nemčije, Avstrije, Italije in Slovenije.

Turisti naj bi rešili proračun

Javnost na Hrvaškem pričakuje, da bo turizem rešil proračunski primanjkljaj, sicer pa je minister za turizem Damir Bajs dejal, da 15- ali 16-odstotni delež turizma v BDP ne more rešiti proračuna v celoti. V polletju je bil namreč turizem za 4,4 odstotke slabši kot lani, medtem pa je celotno gospodarstvo "padlo" za 6,7 odstotka.

Bajs je dodal, da so od začetka pričakovali težko turistično sezono ter so zaradi tega v turistično kampanjo vložili 27 milijonov evrov, kar je trikrat več kot lani. Ni želel ugibati, koliko denarja bo Hrvaška zaslužila od turizma, potem ko je lani imela 7,4 milijarde evrov prihodkov. Medtem so nekateri analitiki ocenili, da bo Hrvaška lahko imela za približno 300 milijonov evrov manj prihodkov od turizma kot v letu 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.