Slovenija
22 ogledov

Hrvaška želi sodelovati v preiskavi

Žurnal24 main
Hrvaški premier Ivo Sanader je na seji vlade od pristojnih institucij zahteval, naj skupaj s slovenskimi kolegi raziskujejo zločin v Barbara rovu v Hudi Jami pri Laškem ter kaznujejo odgovorne.

Pomoč Sloveniji je že včeraj med obiskom Barbara rova ponudila podpredsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor, saj imajo hrvaški laboratoriji po njenih besedah veliko izkušenj z identifikacijo posmrtnih ostankov iz časov vojne v 90. letih.

Na odkritje v Barbara rovu se je odzvala tudi Zveza antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške (Saba) in obsodila vsak zločin, ne glede na storilca.

Za povsem nesprejemljivo pa so označili prezgodnje obsojanje Narodnoosvobodilne vojske in Josipa Broza Tita, ne da bi prej ugotovili, kdo so žrtve v Hudi Jami in kdo je odgovoren za njihovo smrt. Po njihovih informacijah naj bi spomladi leta 1945 na ozemlju Slovenije delovale enote KNOJ-a iz Slovenije.

Klep: V jaških je štiri tisoč mrtvih
Predsednik Združenih ob Lipi sprave Stanislav Klep je danes dejal, da je v Barbara rovu več kot štiri tisoč mrtvih in ne okoli tristo mrtvih, kot so trenutne ocene. Po njegovih besedah so že ob odprtju tamkajšnje spominske kapelice pred približno 15 leti vedeli, da so v jašek metali žive ljudi.

"Vemo , da so bili plini, povzročeni z gnitjem trupel, tako močni, da so betonski oklepi, betonske naprave eksplodirale dvakrat, ne samo enkrat, o tem naši mediji nič ne pišejo," je še izjavil Klep.

Čebašek - Travnikova: Dostojanstvo pred senzacionalizmom
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je poudarila, da je treba dati prednost spoštovanju dostojanstva žrtev in njihovih svojcev pred senzacionalističnim obveščanjem javnosti. Opozorila je, da otroci, ki so gledali posnetke žrtev v grobišču, potrebujejo pojasnilo odraslih oseb.

Ti pogovori naj bi po mnenju varuhinje na primeren način osvetlili vso tragiko povojnih – in tudi drugih – pobojev in mlade spodbujali k temu, naj se sporna vprašanja tako med posamezniki kot med narodi rešujejo na miren način, brez nasilja ter spodbujanja sovraštva in nestrpnosti.

Anton Stres © BOBO

 
Stres: obsodba in nato sprava
Predsednik komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Anton Stres je poudaril, da bi morale najvišje državne institucije izreči jasno in nedvoumno moralno ter politično obsodbo teh zločinov in vseh posameznikov oziroma skupin, ki so zanje odgovorni.

Treba je ugotoviti krivce ter javno obsoditi takratno komunistično totalitarno oblast in s tem tudi "oprati dobro ime poštenih in iskrenih borcev za svobodo slovenskega naroda, ki so jih med vojno in vsa leta po njej zlorabljali kot nekakšen živi ščit totalitarnih politikov, ideologov in zločincev", meni Stres.

Končni cilj pa morata biti odpuščanje in sprava, ki naj pripeljeta do tega, da ne bo več "naših" in "vaših", ampak bomo vsi enakopravni, enako spoštovani in enako dobrodošli člani iste narodne in politične skupnosti, je še zapisal Anton Stres.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.