Slovenija
5559 ogledov

Hrvaški menih zlorabil pet dečkov

Egipt, koptska cerkev, napad EPA
Papež Frančišek je iz frančiškanskega reda izključil splitskega meniha Gracijana Stipeta Gašperova, ki so ga v okviru cerkvenega postopka spoznali za krivega spolne zlorabe petih dečkov.

Kot so danes poročali hrvaški mediji, mu je tudi trajno prepovedal delitev zakramentov, poučevanje ter kakršne koli javne nastope v imenu Cerkve.

Meniha iz splitskega samostana sv. Frančiška je pred nekaj meseci pet fantov iz Splita obtožilo spolnih zlorab. V okviru cerkvene preiskave so ugotovili, da je kriv in ocenili, da bi ga za kazen morali izključiti iz frančiškanskega reda in meniške službe.

Te sklepe je apostolska nunciatura v Zagrebu predala kongregaciji za nauk vere v Vatikanu, poroča hrvaški portal Index.

maša cerkev duhovnik Slovenija Premeščajo duhovnike, ljudje besni: Boste lahko škof brez duhovnikov, vernikov?

Papež je na podlagi poročila kongregacije za nauk vere 28. junija meniha izključil iz frančiškanskega reda in ga razrešil vseh obveznosti, ki izhajajo iz tega, s čemer mu je trajno prepovedal delitev zakramentov, poučevanje ter kakršne koli javne nastope v imenu Cerkve. "1. avgusta mu je bil dekret izročen, ko ga je podpisal, je potrdil, da ga sprejema," je sporočila katoliška agencija IKA.

nuna molitev Grozljivo Svet Nekatere nune splavijo nekajkrat v življenju

Policija je po prvi prijavi o zlorabah 78-letnega meniha prijela in zaslišala ter kmalu izpustila na prostost. Splitsko tožilstvo naj se za obtožnico ne bi odločilo zaradi zastaranja primera, a je nato sporočilo, da se še vedno ukvarja z obtožbami zaradi spolnih zlorab mladoletnika. Po poročanju Indexa naj bi se zlorabe dogajale pred 20 leti, ko so bile žrtve mladoletne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • jozicamurn 13:12 06.avgust 2018.

    Se dogaja povsod, resnica pa je, da je tega več v naši katoliški veri, saj župnikom ne dopuščamo imeti lastne družine, vsi ministranti in župniki naokoli v cerkvi pa so moški, dejstvo. Edini stik, ki ga imajo oni je stik ...prikaži več z ljudmi ob maši in pa stik z moškimi. Ali lahko Cerkev končno spremeni ta zakon celibata in naj se že enkrat konča s to pedofilijo odurno.

  • bojovi 17:19 05.avgust 2018.

    Še rinite v cerkve, kar.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 09:51 05.avgust 2018.

    VSI katolibanski posvečenci so pedofili, nekateri svoja gnusna nagnjenja zelo uspešno prikrivajo!