Svet
14344 ogledov

Nekatere nune splavijo nekajkrat v življenju

nuna molitev Shutterstock
Vatikan se že dlje časa zaveda spolnih zlorab lastnih sester v Cerkvi, a nihčesar ne stori, da bi ga ustavil, objavlja Associated Press.

Odkritje, da je ameriški kardinal desetletja spolno zlorabljal otroke in odrasle v semenišču je šokiralo katolike širom sveta. Po drugi strani Vatikan že dolgo časa ve, da duhovniki zlorabljajo tudi častne sestre, je pokazala preiskava novinarjev Associated Pressa (AP).

Ugotovili so, da so primeri spolnih zlorab častnih sester prijavljeni v Evropi, Afriki, Južni Ameriki in Aziji, kar dokazuje, da je težava vseobsežna in globalna, in sicer zaradi nižjega statusa častnih sester v Cerkvi in podrejenosti moškim, ki institucijo vodijo.

Papež Frančišek Papeževa vojna Svet Papež žrtvam pusti, da govorijo, medtem v Sloveniji molčijo

Napadel jo je sredi spovedi

V zadnjem času se vse več častnih sester javno izpostavi in izpove svoje izkušnje. Žrtve so povedale, da cerkveni voditelji leta niso storili niti enega koraka v smeri zajezitve zlorab, niti takrat, ko so Vatikanu v posebnem poročilu prijavili vse več spolnega nadlegovanja v Afriki.

Po desetih letih molka je ena izmed zlorabljenih nun novinarjem AP povedala, da se je delala, kot da se ne bi nič zgodila. Opisala je, da jo je duhovnik, pri katerem je bila pri spovedi, napadel in posilil.

Skupina nun iz Čila je ta teden na javni televiziji opisala zlorabe, ki so jih doživele s strani duhovnikov. Nihče od odgovornih ni storil ničesar. Številni podobni primeri so v Afriki, medtem ko je častna sestra v Indiji nedavno posilstva obtožila enega izmed škofov, kar bi bilo še pred letom dni nepojmljivo.

"Zelo sem žalostna, da je bilo potrebnega toliko časa, da težava pride v javnost. Zlorabe se namreč prijavljajo že precej let," je pri tem povedala Karlijn Demasure, ena izmed vodilnih bork zoper zlorabe v Cerkvi.

Cerkev Odgovor Slovenija Slovenska Cerkev: Zlorabe otroka nismo dolžni prijaviti

Tudi po nekaj splavov v življenju

Karlijn Demasure je povedala, da je nune pogosto strah prijaviti zlorabo ter da v Afriki po posilstvih pogosto ostanejo noseče in prisiljene v splav. "Splavijo tudi nekajkrat. Denar jim dajo duhovniki, saj si same posega ne morejo privoščiti."

Sestra Maura O'Donohue je leta 1994 pisala o šestletni preiskavi v 23-tih državah, ki je pokazala, da je več deset nun po zlorabah s strani duhovnikov zanosilo. Dodala je, da duhovniki nune smatrajo za "varne spolne partnerice", saj se bojijo okužbe z virusom HIV s strani prostitutk ali drugih žensk.

Vatikan molči

Sveti sedež na obtožbe AP molči, na njihova vprašanja, kaj bodo storili, da bi zlorabe preprečili, niso podali odgovora. Eden izmed pristojnih je povedal, da je kaznovanje duhovnikov, ki spolno zlorabljajo častne sestre, v pristojnosti lokalnih vodij Cerkve.

Cerkev V Sloveniji Slovenija Zoper župnika uveden postopek zaradi suma kaznivega dejanja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • bojovi 17:23 05.avgust 2018.

    "in sicer zaradi nižjega statusa častnih sester v Cerkvi in podrejenosti moškim, ki institucijo vodijo." Katera idiot feministka pa je tole pisala :'D. Drugače pa človeštvo je pokvarjeno do konca. Najslabši pa so verski wannabe voditelji.

  • komentator50 21:20 31.julij 2018.

    Mislim ,da nadangel Gabriel spet ordinira po samostanih,Če ne,pa bi nune že morale vedeti, da je za sigurnost treba poskrbeti in dati kondom na svečo.

  • Snežinko 18:25 31.julij 2018.

    Spet pretiravanje v članku. "Zloraba ČASTNIH nun"??? A res? Torej moški so prasci, ženske pa svetnice? Dajte nehat, no. Vedno je bilo in vedno bo OBOJESTRANSKO. TU ni nobene zlorabe. Ženske so prav tako pohotne kot moški, dostikrat še bolj.