Slovenija
9720 ogledov

Slovenska Cerkev: Zlorabe otroka nismo dolžni prijaviti

Cerkev Shutterstock
Cerkev poudarja, da policiji ni dolžna prijaviti sum kaznivega dejanja.

Slovenska škofovska konferenca odgovarja na vprašanja, ali je Cerkev organom pregona dolžna prijaviti sum kaznivega dejanja tudi v primeru, ko žrtev tega izrecno ne želi. Kot navaja, Cerkev te dolžnosti vedno nima, posebej ko domnevna žrtev oziroma njeni zastopniki temu izrecno nasprotujejo.

Kot smo poročali, nedavno je murskosoboška škofija sporočila, da je "zaradi suma kaznivega dejanja" iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru umaknila župnika Andreja Zrima.

Kot je na spletni strani škofije zapisal škof Peter Štumpf, se je moral župnik umakniti po navodilih zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab, ki deluje pri SŠK. "Umik iz župnije pa nikakor ne pomeni, da je osumljeni resnično kriv; to bo pokazal postopek, po pravnem načelu, da je obtoženi nedolžen, dokler se nasprotno ne dokaže," je zapisal.

Cerkev V Sloveniji Slovenija Zoper župnika uveden postopek zaradi suma kaznivega dejanja

Starši naj ne bi želeli policije

Po neuradnih podatkih nekaterih medijev naj bi se nekaj staršev pritožilo nad župnikovim nespoštljivim odnosom do otrok pri verouku. Hkrati starši v tem primeru naj ne bi želeli, da se v primer vmeša policija, ampak da se zadeva reši na ravni Cerkve.

Na Policijski upravi Murska Sobota so pojasnili, da primera ne preiskujejo, na SŠK pa zdaj odgovarjajo tudi na načelno vprašanje medijev, ali je Cerkev v takih primerih dolžna naznaniti sum kaznivega dejanja.

V odzivu na SŠK podrobno navajajo zakonodajo, ko govori o tem, kdo in kdaj je dolžan naznaniti sum kaznivega dejanja. Pri tem ocenjujejo, da glede na obstoječo zakonodajo sestavni deli Katoliške cerkve "niso dolžni v vsakem primeru prijaviti suma kaznivega dejanja, še zlasti tam, kjer domnevna žrtev temu izrecno nasprotuje in se ne želi javno izpostaviti ter seveda ne obstaja zakonska dolžnost prijave".

maša cerkev duhovnik Razburjeni Svet Škofija na spletu objavila cenik: Za mašo sedem evrov!

"Ščiti naj duhovnika, dokler mu ni dokazano"

V "kolikor bi Cerkev prijavljala sume tovrstnih kaznivih dejanj v nasprotju s stališčem žrtve in določbami zakonodaje, potem bi se žrtve redkeje odločale za prijavo sumov spolnih zlorab," pravijo.

Pojasnjujejo še, da ima ekspertna skupina za reševanje spolnih zlorab pri SŠK dolžnost, da žrtev oz. njene zakonite zastopnike seznani z možnostjo prijave pri državnih oblasteh, hkrati ima možnost začeti cerkveni postopek ter domnevni žrtvi zagotoviti ustrezno brezplačno psihološko pomoč.

"Cerkev mora spoštovati odločitev domnevne žrtve oz. njenih zakonitih zastopnikov, za kakšno prijavo se bodo odločili. Prav tako pa ima dolžnost, da umakne duhovnika oz. pastoralnega delavca iz župnije in ščiti njegovo dobro ime, dokler na cerkvenem oz. državnem sodišču ni pravnomočno dokazano, da je kriv očitanega kaznivega dejanja," so še zapisali.

Cerkev Ogorčenje Svet Šok v cerkvi: Darujte za lačne otroke, ali pa ne bo birme

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 42
  • matermila 10:57 15.avgust 2018.

    V SLOVENIJI Zoper župnika uveden postopek zaradi suma kaznivega dejanja Starši naj ne bi želeli policije......potem je treba ovadit tudi starše,ki niso vredni svojih otrok.

  • erikkk 16:08 28.april 2018.

    Cerkev je zavajujoča satanska sekta na zemlji ... ki nima nič opraviti z bogom ... ne nasedate apč pša se ji odrečite... jaz sem to storil

  • tina73 11:04 17.april 2018.

    ČE je sploh komu mar, kaj so v resnici izjavili - klik na spodnji link! Če pa vam ni mar, kaj so v resnici izjavili, potem vam ni mar za resnico. Komur ni mar za resnico, ga je lahko sram! ...prikaži več! http://katoliska-cerkev.si/domnevna-zrtev-spolnih-zlorab-ima-pravico-do-cerkvenega-sodnega-postopka.