Svet
5451 ogledov

Šok v cerkvi: Darujte za lačne otroke, ali pa ne bo birme

Cerkev Shutterstock
Župnik je za vstop v cerkev želel plačilo.

Birmanci, botri in starši so bili zgroženi, ko so slišali, kaj od njih pričakuje župnik Miroslav Ančić. V cerkvi sv. Luke evangelista blizu Sinja na Hrvaškem bi morali imeti birmo. Vse skupaj pa se je zapletlo, piše 24sata.

Tamkajšnji župnik je od birmancev zahteval 200 kun (nekaj več kot 25 evrov) za vstop v cerkev. "Vsem sem rekel, naj za birmo v cerkev pridejo ob 10.30, torej pol ure pred začetkom maše, da jim lahko dam navodila in jih posedem. Nekateri med njimi so zamujali. Odgovarjali so mi in se posmehovali. Zato sem jim rekel: 'Dobro. Če je tako, naj vsak birmanec in boter data po 100 kun za lačne otroke v Afriki'," je pojasnil za 24sata. 

Kot je povedal, je to naložil staršem in botrom, ki se pred tem niso udeleževali sestankov za pripravo na omenjeni zakrament, in otrokom, ki so redko prihajali k verouku. Na ta način je zbral 1000 kun. 

Starši: "To je nedopustno"

"To je nedopustno. Moram plačati, da bi moja hči prejela sveti zakrament? Pri sebi nisem imela denarja. Morala sem si izposoditi 200 kun od prijateljice, da bi lahko otrok šel k birmi," je dejala mati deklice. Trdi, da so zamudili samo pet minut. 

"Vsi smo bili šokirani. Tisti, ki niso dali denarja, so bili zapisani. Naročeno jim je bilo, da pri prihodnji maši plačajo svoj 'dolg'," je dejal neki drug starš. Župnik je pojasnil, da je v cerkev spustil vse, tudi tiste, ki niso plačali. 

Dve leti je deloval kot misijonar v Kongu, kjer je vsak dan gledal, kako otroci umirajo od lakote. "Od takrat zbiram denar za najmlajše. Ta denar bo prišel v prave roke," je dejal. V Otoku pri Sinju ga poznajo po tem, da vse dni hodi v sandalih, zbira star papir in steklenice. Tako je zbral že 40.000 kun in jih daroval otrokom v Afriki, piše 24sata. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • janez86 18:30 16.april 2018.

  Tatretji so pa potomci iz morilcev 2 sv.vojne.

 • smejka 17:14 16.april 2018.

  alen04- morda pravopis?

 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 12:28 16.april 2018.

  Tale župnik je denar sam pospravil, ker otroci v Afriki že dolgo časa niso več lačni. Je pa res, da jim grozovito primanjkuje ajfonov.

Sorodne novice