Svet
2850 ogledov

Papež žrtvam pusti, da govorijo, medtem v Sloveniji molčijo

Papež Frančišek Epa
Papež je po napaki, ki jo je priznal glede ocene spolnih zlorab, pričel zasebna srečanja z žrtvami čilskih duhovnikov.

Papež Frančišek je včeraj na ločenih pogovorih že sprejel dve žrtvi spolnega nasilja čilskih katoliških duhovnikov, po eno žrtev pa bo sprejel še danes in jutri. Iz Vatikana so sporočili, da jim bo pustil govoriti, kolikor bodo hoteli in da bo prisluhnili njihovim predlogom, kako preprečiti ponovitev teh strašnih dejanj. Obenem se je oziroma se bo papež vsakemu posebej opravičil v imenu Cerkve in jih prosil odpuščanja. 

Ena od žrtev je napovedala, da bo papežu poimensko navedla duhovnike, ki v Čilu spolno zlorabljajo otroke, tudi ime kardinala, ki da je blizu papeža. 

Frančišek je sredi aprila priznal, da je zagrešil "resne napake pri oceni in dojemanju situacije" v Čilu glede spolnih zlorab, ki naj bi jih v državi zagrešili katoliški duhovniki. Kot je zapisal v pismu čilskim škofom, jih bo poklical v Rim, da se pogovorijo o preiskavi domnevnega prikrivanja zlorab.

Med januarskim obiskom Čila je papež stopil v bran škofu Juanu Barrosu, ki se je soočal z obtožbami, da je prikrival zlorabe, ki jih je nad otroki v 80. in 90. letih preteklega stoletja v njegovi škofiji zagrešil kasneje obsojeni duhovnik Fernando Karadima.

Papež Frančišek je takrat izrazil prepričanje v nedolžnost Barrosa, češ da proti njemu ne obstaja niti najmanjši dokaz. Kasneje se je žrtvam zlorab opravičil in v Čile poslal malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, da zbere morebitne dokaze.

Iz Vatikana povelje, naj umaknejo slovenskega župnika

Nedavno je tudi v Sloveniji prišel v javnost primer, ko so v murskosoboški škofiji na zahtevo Svetega sedeža v skladu s cerkvenim pravom do zaključka postopkov začasno umaknili z mesta župnika Andreja Zrima zaradi suma spolne zlorabe mladoletne osebe. Ob tem pa škofija, ki jo vodi škof Peter Štumpf, ni naznanila suma kaznivega dejanja policiji z utemeljitvijo, da se mladoletna žrtev ni želela izpostavljati civilnemu postopku. Postopek so vodili le po internem notranjem zakoniku.

Cerkev Odgovor Slovenija Slovenska Cerkev: Zlorabe otroka nismo dolžni prijaviti

Policija je po pisanju časnika Dnevnik vseeno pričela z zbiranjem obvestil, ki bodo podlaga za nadaljnje postopke. Omenjeni župnik je bil zaradi nasilnega ravnanja z otroki v preteklosti že obravnavan in celo pogojno obsojen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 21:01 29.april 2018.

    Preklete posasti pedofilske, vse je treba zazgati na grmadi.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 11:36 29.april 2018.

    Nekaj je treba vedeti! Popolnoma VSAK katoliški župnik JE pedofil! Nekateri od njih svoja gnusna nagnenja uspešno prikrivajo! Edini način da obvarujete svojega otroka je, da župnikom pod nobenim pogojem ne pustite nikakršnega stika z otrokom!

  • ode 07:15 29.april 2018.

    V nekaterih družinah gledajo na to s ponosom in častjo, kot božji dar, da se je župnik spetljal z ženo, oziroma, mamo in nato še z njenimi hčerkami. Ponosni so, da je izbral prav njih in njihovo družino in da ...prikaži več so tem še bližje bogu. Konkretno: ko je umrl mož in oče takšne družine, je pogreb vodilo 5 (pet) župnikov. Še danes so ponosni na to.