Slovenija
0 ogledov

Hrvaški politični vrh o Sloveniji

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader načrtuje vrnitev v saborske klopi. (Foto: A Žurnal24 main
Hrvaški premier Ivo Sanader je za ponedeljek sklical sestanek hrvaškega političnega vrha. Glavna tema pogovorov bo Slovenija.

Po sestanku premierjev obeh držav v torek na Mokricah in najnovejši slovenski blokadi še enega poglavja v pristopnih pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo je hrvaški predsednik Ivo Sanader sklical sestanek predstavnikov vseh parlamentarnih strank, predsednika države Stipeta Mesića in predsednika sabora Luka Bebiča, poroča hrvaški časnik Večernji list. Na sestanku naj bi razpravljali o položaju, ki je nastal v odnosih med Slovenijo in Hrvaško, in o mogočih rešitvah te blokade. Govorili bodo tudi o pobudi Evropske unije, ki je ponudila pomoč pri reševanju vprašanja odnosov med državami.

Sanader je ob napovedi sestanka ponovil, kar je povedal že na torkovem sestanku s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem na Mokricah, da pričakuje, da bosta mešani komisiji kmalu predstavili rezultate. "Treba je počakati, da komisija konča delo," je povedal in ponovil, da pogovori z Evropsko unijo ne bi smeli zastati zaradi bilateralnih vprašanj med državami, kar ni, kot pravi Sanader, praksa EU. Slovenska blokada v hrvaških pogajanjih z EU je po besedah hrvaškega premierja precedens. Premier je kljub temu optimističen, saj je prepričan, da se bodo pogajanja nadaljevala, čeprav je Slovenija v torek blokirala še eno poglavje.

Swoboda pozdravil slovensko odločitev
Evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda (PES) je medtem pozdravil pripravljenost Slovenije na mediacijo v sporu glede meje s Hrvaško. V sporočilu za javnost, ki ga povzema STA, je sicer obenem tudi menil, da bi moralo biti temelj za posredovanje mednarodno pravo, saj bi bila le v tem primeru rešitev sprejemljiva tudi za Hrvaško. Slovenija je kot članica Unije v položaju močnejšega, tako da mora biti mednarodno pravo temelj kakršnekoli razsodbe, je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.