Slovenija
12 ogledov

Hrvati: izključno mednarodno pravo

Debata o sporazumu se je znova začela tudi na hrvaški strani. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Arbitražni sporazum ne vsebuje nikakršnega tajnega aneksa, zagotavlja Žbogar. Hrvaški MZZ pa: Pahorju nismo obljubili teritorialnega stika z odprtim morjem, veljalo bo le mednarodno pravo.

Hrvaško zunanje ministrstvo je zanikalo pisanje današnjega Novega lista, da naj bi premierka Jadranka Kosor slovenskemu kolegu Borutu Pahorju v zameno za podporo pri vstopu v EU obljubila izhod na odprto morje. Vse, kar smo se dogovorili, piše v arbitražnem sporazumu, pravijo v Zagrebu in dodajajo: "Nihče izmed poslancev niti izmed priznanih strokovnjakov mednarodnega prava, pa tudi izmed tistih, ki so nasprotovali arbitražnemu sporazumu, v dokumentu ni našel stališč, o katerih piše Novi list."

 

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic meni, da nasprotniki arbitražnega sporazuma delujejo v korist Hrvaške, ne Slovenije. Nasprotnike je obtožil, da živijo v (samo)prevarah in morda celo zavestno zavajajo manj informirane ljudi.

Ob tem na MZZ znova poudarjajo, da sporazum določa, da se bodo vprašanja meje tako na morju kot na kopnem urejala izključno v skladu z mednarodnim pravom.

"Arbitrov še ni"
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je danes zatrdil, da tajni aneks k sporazumu ne obstaja. V odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Jerovška (SDS) na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko je še dejal, da na nobeni strani še ni bila sprejeta uradna odločitev o arbitrih. Jerovšek se je namreč skliceval na svoje "obveščene kroge" in ministra vprašal, ali bo Hrvaška res v arbitražno komisijo imenovala Budislava Vukasa, sicer nekdanjega sodnika na sodišču za pomorsko pravo v Hamburgu in po Jerovškovih besedah znanega po protislovenskih izjavah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.