Slovenija
14 ogledov

Hrvati si manejo roke, kaj pa mi?

Rusija Profimedias
Od umika ruskih turistov iz Turčije ima lahko več koristi Hrvaška kot Slovenija. Zdraviliške goste, med katerimi je bilo v Sloveniji tudi veliko Rusov, je Vladimir Putin preusmeril v domači Soči.

V Turčijo letno pride približno 4,5 milijona ruskih turistov, a številka se utegne v prihodnjem letu precej zmanjšati. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po sestrelitvi ruskega letala, ki je kršilo turški zračni prostor, Ruse namreč že pozval, naj zaradi nevarnosti terorizma ne hodijo dopustovati v Turčijo. 

Ruske turistične agencije so že začele ukinjati ponudbe potovanj v Turčijo, ruske oblasti pa so kot možnost povračilnih ukrepov napovedale tudi odpoved letalskih povezav 
s Turčijo. Škode po besedah Marije Milasevic, analitičarke pri Euromonitor International ne bo utrpel le turški turizem, ampak tudi ruski organizatorji potovanj in turistične agencije. 

Antalija | Avtor: Profimedias Profimedias

Slednje so bile močno prizadete že zaradi mednarodnih sankcij in ruskih ukrepov ob ukrajinski krizi. "V Rusiji je propadlo okoli 30 odstotkov agencij, ki so bankrotirale, ker so imele zakupljene čarterje in hotelske kapacitete na zahodu, ki jih niso mogle zapolniti," je povedal Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, ki jih je še dve leti nazaj obiskalo ogromno ruskih turistov.  

Po podatkih SSNZ se je število ruskih gostov v letu 2015 zmanjšalo za okoli 30 do 40 odstotkov. "Že lansko leto je bil opazen upad ruskih gostov, od januarja do oktobra 2015 pa smo imeli za 33 odstotkov manj prihodov in za 38 odstotkov nočitev gostov iz ruske federacije," je pojasnil Altbauer. 

V Sloveniji le še individualni gosti

Zaradi ukrajinskih sankcij je vrednost rublja padla tudi za 50 odstotkov, kar pomeni, da so se potovanja v tujini za ruske državljane močno podražila. "Drugi razlog je, da jim je ruski predsednik Putin odsvetoval letovanja oz. koriščenja letoviških storitev v zahodni Evropi," pojasnjuje Altbauer. "Z izgradnjo zimskega športnega centra v Sočiju, ki je hkrati tudi letoviški center, je priporočil, da zavarovalnice delavce večjih gospodarskih subjektov, kot je avtomobilska ali naftna industrija, pošiljajo v Soči in po priključitvi Krima tudi na Krim."

bazen | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Te organizirane skupine, ki jih danes ni več, so tudi v Sloveniji prinesle veliko število nočitev. "Večji sistemi v državni lasti ali pa tudi privatne družbe so svoje vodstvene delavce in srednji management pošiljale v zdravilišča," razlaga Altbauer. "To so bile zelo zahtevne, a tudi zelo  hvaležne skupine in teh praktično ni več."

Med ruskimi turisti v Sloveniji danes prevladujejo individualni gosti, s povprečno dobo bivanja okoli 10 dni. "Največ jih pride v Rogaško, saj v ruski zdravstveni doktrini velja, da se da z zdravilno vodo pozdraviti 70 do 80 odstotkov vseh bolezni," razlaga Altbauer. "Tudi nakupovanje do Benetk in Dunaja ni tako redek pojav."

Ruski turisti, ki se bodo zaradi ukrepov ruskih oblasti odvrnili od Turčije, v Slovenijo ne bodo prihajali. "Gre za drugo kategorijo gostov, drug segment, od katerega bi lahko profilirala Hrvaška," poudarja Altbauer. "Kakšnega gosta iz tega naslova bomo verjetno dobili, ampak bistveno pa situacije ne bo spremenilo. Mi upamo predvsem, da bomo ta padec, ki je bil boleč, uspeli ustaviti na tej ravni in zadržati goste, ki smo jih pripeljali letos." 

Prebuja se italijanski trg

Ruski turisti sicer v slovenskem zdraviliškem turizmu predstavljajo približno 8,1 odstotka med vsemi tujimi gosti. "Po padcu, ki je bil prav tako posledica ekonomskih razlogov zaradi gospodarske krize, se je začel buditi italijanski trg," poudarja Altbauer. Beležijo tudi konstanto rast gostov iz Avstrije (23,7 odstotka), ki jih je med vsemi tujimi gosti največ. Italijanom na drugem mestu (17,4 odstotka) sledijo nemški in hrvaški gostje. 

hrvaška, morje | Avtor: EPA EPA

"Zelo velik je porast gostov iz Izraela, tudi pri njih smo včasih imeli skupine, danes prevladujejo individualni gosti," poudarja Altbauer in dodaja, da je med njimi kar nekaj ruskih judov. "Morda se tu sliši več ruščine, pa tudi med gosti iz Kazahstana in Azerbajdžana, ki so precej nadomestili ruske turiste."

Hrvati si manejo roke

Direktor Hrvaške turistične skupnosti (HTZ) v Moskvi Rajko Ružička se priložnosti, ki jih je zaostritev turško-ruskih odnosov prinesla za hrvaški trg zaveda. "Tisti, ki si bodo lahko privoščili, že razmišljajo o destilacijah ob morju, kjer bodo preživeli poletne počitnice," je povedal za hrvaške medije. "Ne moremo se veseliti nesreče drugih, a turizem je neizprosen posel in le močni igralci bodo preživeli. To je trenutek, ko bi Hvaška morala prepoznati svoje priložnosti in agresivno nastopiti na ruskem turističnem trgu. Države, kot sta Ciper in Malta, so že stopile v akcijo. Air Malta ponuja povratno karto iz Moskve po 85 evrov, za kar je ogromno zanimanja. Tajska in Malezija sta predaleč in predragi, zato se bodo verjetno ruski turisti verjetno usmerili v Evropo." 

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 07:48 10.december 2015.

    Draga Irma. Če bi poznala vsaj malo zgodovino , bi morala vedeti , da je za Rusijo Hrvaška odpisana država ! Zaradi sodelovanja Ustaške pukovnije na Ruski fronti z Nemci . Če sedaj primerjaš 1 avion in 1 mrtev , ...prikaži več proti vsaj 1000 mrtvim od Hrvaške roke , potem verjetno veš, kakšno ostroumnost si napisala !