Slovenija
17 ogledov

Hud padec gospodarstva evroobmočja

010608_delavec_kovinar_istock Žurnal24 main
Zadnji podatki o padcu industrijske proizvodnje na evroobmočju so osupili tudi strokovnjake. Med državami v recesiji se je uradno znašla še Španija.

V decembru je industrijska proizvodnja na območju evroobmočja v primerjavi z novembrom upadla za kar 2,6 odstotka. V primerjavi z decemrom leta 2007 pa je nazadovala za visokih 12 odstotkov, so sporočili iz statistične službe EU Evrostat. Tako hudega nazadovanja evropske ekonomije v enem mesecu v zgodovini Evrostata, ustanovljenega leta 1990, še ni bilo.

 
 

Ne bi rekel, da smo že dosegli dno, pa četudi je v nekaterih segmentih finančnih trgov opaziti malenkostno izboljšanje.

Erkki Liikanen, član Sveta ECB

 
Padec gospodarske aktivnosti je presenetil tudi strokovnjake, ki so računali z največ 9-odstotnim nazadovanjem na medletni revni. " Minus v proizvodnji je dvakrat višji od največjega minusa, ki smo ga zabeležili v času recesije na začetku devetdesetih let. Aktualno dogajanje bo povzročilo masivna odpuščanja, ta pa bodo nazadovanje gospodarstva držale pokonci," meni Ken Wattret iz BNP Paribas.

Pomeljiva je bila tudi izjava evropskega komisarja za industrijo Güntherja Verheugna za časnik Financial Times Deutschland: "Razsežnosti in hitrost krize sta nekaj povsem novega." Evropska komisija v nedavno nastali študiji, ki vključuje primer gradbeništva, ugotavlja, da finančna kriza povzroča nikoli prej videno nazadovanje v prav vseh gospodarskih sektorjih. Poslovni indeks BCI, s katerim že od leta 1985 operira direkcija EU za gospodarstvo in finance, je tako na rekordno nizki ravni.

Pesimistična sporočila prihajajo tudi iz Evropske centralne banke. Ta v svojem mesečnem poročilu ugotavlja, da bo v naslednjih kvartalih gospodarska aktivnost še naprej nazadovala. Hkrati opozarja pred vzhajajočim protekcionizmom nekaterih evropskih držav, predvsem Francije, ki bi krizo utegnil le še poglobiti. Posebej je omenjen francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je domači avtomobilkski industriji odobril milijardno pomoč, vendar proizvajalce zavezal k temu, da ne selijo delovnih mest iz Francije.

Slabe novice prihajajo tudi iz Španije, kjer so razglasili "tehnično" recesijo. Država je namreč v tretjem in četrtem četrtletju prejšnjega leta zabeležila negativno gospodarsko rast.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.