Slovenija
659 ogledov

Hud udarec za založnike: Nekaterim so prihodki padli za 95 odstotkov

Slovenski knjižni sejem je tudi priložnost za različne debate ob knjigah. Žurnal24 main
Glede na krizo, v kateri so se znašli slovenski založniki, je Sejem s kavča izredno dobrodošel dogodek, ki obenem opominja, da so prav založbe, avtorji, prevajalci in ostali ustvarjalci zaslužni, da lahko Slovenci beremo dobre knjige.

Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic Javna agencija za knjigo RS in Pisarna Ljubljana - Unescovo mesto literature v sodelovanju s številnimi založniki vabita na spletni knjižni sejem, ki bo na portalu mestoliterature.si potekal med četrtkom, 23. 4., in nedeljo, 26. 4. 

"Ni samoumevno, da lahko beremo v slovenščini"

"Ni samoumevno, da imamo in lahko beremo knjige v slovenščini. Domače avtorje, založbe, prevajalce, urednike, lektorje, ilustratorje in vse ostale ustvarjalce, ki so zaslužni, da dobre knjige lahko beremo, lahko podpremo z nakupom knjig," so v vabilu zapisali organizatorji. 

Vsaka založba se na sejmu predstavlja s svojo virtualno stojnico - te k nakupu vabijo z videopozdravi, katalogi knjižnih izdaj s sejemskimi popusti ter povezavami do spletnih knjigarn.

"Nekaterim založnikom so prihodki padli za kar 95 odstotkov"

V času, ko so knjigarne zaprte, pa se založniki spopadajo z mnogimi težavami. "Zdaj je že jasno, da se založniki in knjigotržci v Evropi soočamo z najhujšim upadom prodaje doslej. Slovenski založniki že apelirajo na pristojna ministrstva s predlogi, kako rešiti slovensko knjigo – nekaterim so prihodki padli kar za 95 odstotkov," pojasnjujejo v založbi Beletrina, kjer dodajajo, da so ena izmed redkih založb, ki nadaljuje z izdajanjem knjig kljub koronavirusu. Prodajajo jih preko svoje spletne knjigarne.

Kako močno je prodaja knjig upadla, opiše tudi Anže Miš, direktor Miš založbe: "Prodaja se v zadnjem mesecu dni giblje med 5–10 odstotkov realizacije v normalnih časih. Lahko torej rečemo, da v teh časih životarimo. Vse, kar se proda, se proda samo preko naše spletne strani." 

Knjige zdaj prodajajo v živilskih trgovinah in na bencinskih servisih

Mladinska knjiga svoje knjige trenutno prodaja tako v spletni knjigarni kot tudi prek spleta v knjižnih klubih Svet knjige in Ciciklub. So pa v primerjavi z nekaterimi manjšimi založbami v prednosti: njihove tiskane knjige so na voljo tudi v trgovinah velikih trgovcev, ki so vseskozi ostale odprte.

Dodajajo še, da so na slovenskem knjižnem trgu spletne knjigarne navadno neločljivo povezane z založbami in ne konkurirajo drugim prodajnim potem, saj je "obseg prodaje preko spletnih knjigarn premajhen, da bi predstavljale prednost" - v sedanjih razmerah pa so po njihovih besedah "tanka rešilna bilka, saj izpada prodaje v zidanih knjigarnah ne morejo niti približno nadomestiti".

Na pomen sekundarnih prodajnih lokacij za prodajo knjig, kot so živilske trgovine, črpalke itn., opozori tudi Samo Rugelj, direktor založbe UMco, a obenem doda, da se na ta način lahko prodajajo predvsem knjige, ki so že izšle in so torej že zaokrožile znotraj običajnega prodajnega cikla (knjižnice in knjigarne). "Spletna prodaja pa seveda more pokriti stroškov izida novih knjig. Zato založniki večinoma čakajo z novimi izidi knjig, ki jih že imajo pripravljene," pojasnjuje.

Letos bo zagotovo prodanih občutno manj knjig

Vseeno pa bo na današnjem spletnem sejmu izbor novih knjig pester, saj se bo učinek upada prodaje na izdajanje novih knjig v celoti pokazal šele v prihodnjih mesecih. Pri založbi Učila je recimo število izdanih knjig v času do sredine aprila zelo podobno številu za lansko leto, kot pravijo, predvsem zato, ker so bile knjige v različnih fazah procesa in so še prihajale iz tiska. "Nedvomno pa se bo zmanjšalo v času od marca do konca leta, za koliko, pa bo predvsem odvisno od tega, koliko časa bo vlada še vztrajala pri sedanjih ukrepih," dodaja Mojca Benedičič, direktorica založništva.

Tudi v Mladinski knjigi pravijo, da je do tega trenutka število novih naslovov le malo manjše kot v enakem lanskem obdobju, spremembo bomo, kot ocenjujejo, čutili šele v maju. "Na letni ravni bomo izdali vsaj med 15 do 20 odstotkov manj naslovov kot lani," napovedujejo.

Razmere so nepredvidljive, vse je odvisno od trajanja ukrepov in stanja gospodarstva

Rugelj pravi, da so tako lani kot letos v prvih dveh mesecih izdali 4 knjige. "To je približno naša stalna produkcija – dve knjigi mesečno. Epidemija koronavirusa je ustavila naše predvidene izide v marcu in aprilu, zaradi česar nismo izdali naslednjih štirih knjig. Računamo, da bomo nove knjige začeli spet izdajati maja, vendar previdno in v nižjem tempu ter z manjšimi zamiki," ocenjuje direktor založbe UMco.

Nekoliko več naslovov mesečno, od 3 do 4, izdajo v Miš založbi - letno to nanese okrog 40 novih naslovov. V tekočem letu pa so do zdaj izdali 10 novih knjig. "Glede na to, da slovensko gospodarstvo že mesec dni miruje in so se prodajne poti za knjige zaprle, smo tudi mi izdajo zadnjih naslovov zdaj preložili za nedoločen čas. Hkrati zamikamo tudi izdajo ostalih naslovov," pojasnjuje direktor, ki pričakuje, da bodo letos izdali nekje med 30 in 50 odstotkov načrtovanega knjižnega programa, "odvisno od trajanja restriktivnih ukrepov in stanja gospodarskih aktivnosti v Sloveniji".

V založbi Beletrina pa pravijo, da se njihov letni načrt kljub koronavirusu zaenkrat še ni spremenil, "čeprav je jasno, da je prodaja v marcu bistveno nižja od lanske". 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 07:37 23.april 2020.

    Čas bi bil da odprejo knjižnice ! Ljudje bi lahko brali . Mislim,da nimajo ideje kako to izvesti ali pa jim odgovarja plačano posedanje doma .