Slovenija
48 ogledov

Huda gneča na mejnih prehodih

dolenjska 20.04.11., obrezje, promet, policija, mejni prehod, meja, foto: nada c Nada Černič Cvetanovski
Na mejnih prehodih Jelšane in Gruškovje je čakalna doba za izstop iz države dobro uro.

Stanje ob 16. uri

Na gorenjski avtocesti pred cestninsko postajo Hrušica proti Karavankam je kilometer dolg zastoj, na štajerski avtocesti pred Vranskim proti Celju dva kilometra, na podravski avtocesti od počivališča Dravsko polje proti Ptuju šest kilometrov in naprej po cesti skozi Podlehnik proti Gruškovju. Priporoča se izbira mejnih prehodov Dobovec ali Zavrč.

Do zastojev prihaja tudi na koncu primorske avtoceste od predora Dekani proti Kopru (priporoča se mejni prehod Sočerga), v obeh smereh na cestah Ilirska Bistrica-Jelšane (priporoča se mejni prehod Starod), Belveder-Izola-Koper in Koper-Šmarje-Dragonja.

Čakalna doba na mejnih prehodih Jelšane in Gruškovje pri izstopu znaša eno uro, na Jelšanah pa je treba za vstop v državo čakati 20 minut. Na mejnem prehodu Dragonja vozniki čakajo do 30 minut v obe smeri, na Sečovljah pa se za izstop čaka do 20 minut. Povečan je tudi vstop v državo, vendar ni daljših čakalnih dob.

Pojdite na stranske mejne prehode

Vsi, ki se odpravljajo na pot, naj poskrbijo, da imajo pri sebi dovolj osvežilnih pijač, načrtujejo naj redne postanke in odmore na poti ter spremljajo prometna obvestila. Od doma naj se odpravijo pravočasno, če potujejo v tujino, pa naj pot morebiti načrtujejo preko manj obremenjenih mejnih prehodov, še svetuje policija.

Ker se tujci v večini držijo velikih mejnih prehodov in avtocest na Prometno-informacijskem centru domačim voznikom predlagajo uporabo obvozov. Za pot v hrvaško Istro kot alternativni obvoz predlagajo cesto, ki vodi od Črnega Kala proti Sočergi. Voznikom na Štajerskem pa priporočajo, naj namesto mejnega prehoda Gruškovje uporabijo cesto iz Slovenske Bistrice do mejnega prehoda Dobovec, kjer zapustijo Slovenijo.

Komentarjev 2
  • Veteran 14:19 20.julij 2013.

    In to naj bi bila združena evropa. Zato mi plačujemo avtocesto, da čakamo v kolonah in tako trošimo še več goriva. Za take stveri bi moral minister MZIP odstopiti z vlado na čelu. Prekleta banda pokvarjena in da ne bo ...prikaži več pomote mislim na vse vlade, ki so bile do sedaj v "svobodni Sloveniji"!!

  • Oxxo 10:13 20.julij 2013.

    "Vsi, ki se odpravljajo na pot, naj poskrbijo, da imajo pri sebi dovolj osvežilnih pijač,..:"Edina osvežilna pijača je VODA ... in to bi pisec članka moral napisati...