Slovenija
5404 ogledov

Huda kazen za Marka Rupnika, a ne zaradi spolnih zlorab

Marko Rupnik
1/2
Profimedia
Slovenskega jezuita, patra Marka Rupnika, ki ga obtožujejo psihičnih in spolnih zlorab redovnic, so 9. junija izključili iz jezuitske skupnosti Družbe Jezusove.

Za to naj bi se odločili zaradi neizpolnjevanja odrejenih omejitev po razkritju zlorab, poroča italijanski časnik Domani.

Odločitev o njegovi izključitvi je bila sprejeta "zaradi njegovega trmastega zavračanja izpolnjevanja zaobljube pokorščine", piše v pismu, ki ga je delegat jezuitskega generalnega predstojnika Johan Verschueren v sredo poslal Rupniku in tudi vsem, ki so podali obtožbe na njegov račun.

Rupniku so bile uvedene omejitve pri njegovem duhovniškem udejstvovanju, umetniškem delovanju in gibanju, ki jih je zdaj že bivši jezuit v zadnjih mesecih večkrat kršil, je še poročal Domani.

"Patru Marku Rupniku smo naložili, da je zamenjal skupnost in sprejel novo poslanstvo, v katerem smo mu kot jezuitu ponudili zadnjo priložnost, da se sprijazni s svojo preteklostjo in da jasen znak številnim prizadetim osebam, ki so pričale proti njemu, da bi stopil na pot resnice," je zapisal v pismu Verscheuren. Ker je Rupnik večkrat zavrnil naloženo, zato ne preostane drugega, kot da ga izključijo iz Družbe Jezusove, je še dodal.

Rupnik naj bi namreč pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje.

Rupniku naj bi dali še zadnjo možnost, da se sooči s svojo preteklostjo in stopi na pot resnice, a naj bi jo zavrnil. Zdaj ima 30 dni, da se pritoži na odločitev, po tem času pa bo odločitev postala dokončna, še poroča Domani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • jezero 17:50 15.junij 2023.

    On se je onegavil z odraslimi, opravilno sposobnimi ženskami. Nikogr ni zlorabljal. Otroke je pustil na miru.

  • Kmodri 15:16 15.junij 2023.

    Zakon o katolobanih (ZoK): 1. čl. Vsak, ki opravlja versko dejavnost proti plačilu ali voluntersko sodi pod ZoK, je katoliban; -sem ne sodijo verniki; 2. čl.: Spolna zloraba katerikoli osebe se kaznuje s 10-100 udarcev po podplatih. Izvajanje se prekine, ...prikaži več če katoliban prizna se izvrševanje inkvizicije prekine in se ga kastrira in pošlje do 30 let v zapor. Če ne prizna se opravi test z vodo - glavo se pričvrsti in nanjo padajo kapljice blagoslovljene vode 3. čl. Kazniva dejanja spolnega nasilja..

  • Kmodri 13:49 15.junij 2023.

    500 udarcev po podplatih, dokler ne prizna! Za katolibane naj velja inkvizicijski zakon!