Slovenija
20223 ogledov

Huda nesreča v jami pri Sežani

Reševanje iz jame pri Sežani
1/5
Robert Anžič
Na globini približno 80 metrov je v Netopirjevi jami pri Orleku pri Sežani prišlo do zdrsa italijanskega državljana.

"Zdrsnilo mu je med raziskovanjem jame skupaj z domačinom, ki je tudi poklical na pomoč. Prišlo naj bi do poškodbe gležnja in hudega udarca v kolk, upamo, da je samo to. Naš zdravnik Rok Stopar je bil, ko sem govoril z njim, že pripravljen za vstop v jamo, tako da je zdaj najbrž že pri njem," nam je ob pol petih povedal Walter Zakrajšek, vodja Jamarske reševalne službe.

Ker gre za stopniščasto brezno, poškodovani ni zelo oddaljen od vhoda, a bo reševanje kljub temu precej zahtevno, saj bo treba na štirih mestih jamo širiti, da bodo lahko skozi spravili nosila, tri mesta so sorazmerno blizu vhoda, eno pa na globini 50 metrov. "Vrtamo z baterijskimi ali bencinskimi vrtalniki, dostavili nam bodo eksploziv z detonatorji. Gre sicer za majhne količine eksploziva," je postopek širjenja jame opisal Zakrajšek.

Reševalna akcija je po trinajstih urah uspešno zaključena! Več o poteku si lahko preberete tukaj. 

Dvanajst minut pred šesto so sporočili, da je zdravniška ekipa in jamski telefon prispela do poškodovanca. Zdravnik je potrdil sum zloma levega kolka, zato so aktivirali še dodatne reševalce in gasilce za zunanjo podporo.

Reševanje iz Netopirjeve jame pri Sežani | Avtor: Jamarska reševalna služba Jamarska reševalna služba

Obeta se dolgo nočno delo

"Stanje poškodovanca stabilno. Zaradi narave poškodbe bo možen samo horizontalen transport, kar predstavlja dodaten izziv za reševalce. Predvsem pri postavitvi reševalnih manevrov. Trenutno je tukaj 29 reševalcev in od tega 21 v jami. Ekipa za širjenje ožin je tudi že pričela z delom. Sežanski gasilci pa tudi že tukaj in nam pripravljajo razsvetljavo za dolgo nočno delo pred jamo," so sporočili nekaj čez sedmo uro. 

Reševanje iz jame pri Sežani | Avtor: Robert Anžič Robert Anžič

"Prva ožina je premagana! Druga in tretja sta pripravljeni, potem pa še dve. Stanje poškodovanca stabilno. Je ogrevan in počiva v bivaku," so sporočili nekaj čez devet zvečer. V jami je bilo takrat 23 reševalcev od skupaj 31 na kraju. 

Kako se sliši širjenje ožine, si lahko ogledate v spodnjem posnetku. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5