Slovenija
2972 ogledov

Trinajst ur je trajalo, da so ga potegnili iz jame

Reševanje iz Netopirjeve jame pri Sežani
1/2
Jamarska reševalna služba
Po trinajstih urah so jamarski reševalci iz jame pri Sežani uspešno potegnili poškodovanega Italijana.

"Poškodovanec predan NMP. Reševalci zunaj, en bolj blaten ko drugi, toda nasmeh na ustih pravi, da so zadovoljni s svojim delom," so objavili ob pol štirih zjutraj. Prvotna pričakovanja so bila, da bo reševanje zaključeno ob enih.

Nekaj pred drugo uro ponoči so bila nosila 50 metrov nad vertikalo, zgornja ekipa je bila pripravljena na prevzem poškodovanca, ki pa je potreboval 20 minut počitka.

Uro pred tem so objavili, da transport nosil poteka malo počasneje, kot je bilo načrtovano, reševalcem pa so okrog polnoči zaradi dolgotrajnega reševanja dostavili hrano in pijačo.

Že okrog enih so s poškodovanim premagali spodnjo tretjino poti, sledilo je 50 metrov vertikale in nato zadnji, najožji in najtežji del reševanja.

Reševanje iz Netopirjeve jame pri Sežani | Avtor: Jamarska reševalna služba Jamarska reševalna služba

Jama je bila namreč na več delih zelo ozka, zato je imela minerska ekipa veliko dela, kar pet delovišč. Ožine je bilo treba razširiti, da so skoznje lahko spravili nosila. Minerska ekipa je delo končala nekaj pred polnočjo. Kako se iz jame sliši miniranje, si lahko ogledate na posnetku.

Zaradi zlomljenega kolka in suma, da je poškodovana tudi hrbtenica, je bil transport poškodovanega mogoč samo horizontalno, torej na hrbtu, le izjemoma in kratek čas na desnem boku.

Reševanje iz jame pri Sežani Slovenija Huda nesreča v jami pri Sežani

Na delu je bilo več kot trideset reševalcev. Za uspešno reševanje jim iskreno čestitamo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.