Slovenija
4547 ogledov

Huda ura: Iztiril vlak, zasulo avtobus, poškodovana dva potnika

1/2
Slovenske železnice
Zaradi plazu se je iztiril vlak na relaciji Zidani Most-Ljubljana. Na delovišču ceste Zagorje ob Savi-Litija, je kamniti plaz delno zasul in poškodoval avtobus.

Nekatere dele Slovenije je sinoči zajelo obilno deževje, najhuje je bilo v Ljubljani in v Zasavju. 

Zaradi naleta na plaz, ki se je vsul čez oba tira, se je ob 21.35 pred železniško postajo Sava iztiril vlak, ki vozi na relaciji Zidani Most-Ljubljana. Na vlaku je bilo 20 potnikov, ki pa niso utrpeli nobenih poškodb, saj je vlak vozil zelo počasi, so za STA potrdili na Slovenskih železnicah.

Do nadaljnjega bo železniška proga Zidani Most-Ljubljana zaprta. Za potnike, ki se vozijo na tej relaciji, bo organiziran nadomestni avtobus.

Zaradi neurja z obilnim deževjem in močnim vetrom so skupno zabeležili 39 dogodkov, od tega največ na območju Ljubljane, poroča Center za obveščanje.

Na delovišču ceste Zagoje ob Savi-Litija, je kamniti plaz delno zasul in poškodoval avtobus. Dva potnika sta bila lažje poškodovana in oskrbljena s strani ekipe NMP Zagorje ob Savi. Ostale potnike so z gasilskimi vozili razvozili gasilci PGD Trbovlje mesto in PGD Zagorje mesto, piše na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. 

Močni nalivi z vetrom so sinoči zajelo tudi območje občine Litija in povzročilo precej škode. Med drugim je poškodovana približno polovica strehe na Gimnaziji Litija, kjer je nato voda vdrla v prostore šole. Že ponoči so posledice odpravljali zaposleni na šoli, gasilci in druge službe, je STA povedal župan Litije Franci Rokavec.

Neurje je po županovih besedah poškodovalo tudi manjši del del strehe na medgeneracijskem centru Šmelc, sicer pa je na območju Litije v ponedeljek orkanski veter podiral drevesa, veliko je bilo nanosov zemljine na ceste in druge javne površine, meteorna voda je zalila precej objektov.

Meteorna voda je zalivala objekte in cestišča. V Ljubljani je na Celovški cesti v bližini križišča s Tivolsko cesto poplavilo podvoz, v katerem je obstalo vozilo. V Ravenski vasi in Šklendrovcu v občini Zagorje ob Savi pa so narasli hudourniki zalili tri stanovanjske hiše.

Neurje z močnim nalivom je sinoči zajelo tudi Laško z okolico, kjer je meteorna vodaogrožala in zalila več objektov, zalila cestišča ter podvoze. Posredovali so gasilci PGD Laško in PGD Rečica, ki so nudili pomoč pri odklanjanju nevarnosti ter odpravljanju posledic neurja. Na terenu so bili tudi predstavniki občinskega štaba CZ Občine Laško in Gasilske zveze Laško.

Ob 22.26 je v Svibnem, občina Radeče, močan veter podrl drevo preko regionalne ceste. Posredovali so gasilci PGD Svibno in drevo razžagali ter odstranili.

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:05 04.julij 2023.

    Narava je kriva,ne pa država,ki nič ne naredi glede plazov