Slovenija
14815 ogledov

Huda ura po državi, ponekod uničilo pridelek

neurje Ivančna Gorica Gašper Stopar
Ponekod po Sloveniji se pojavljajo močnejše nevihte s silovitimi nalivi, sunki vetra in točo.

Neurje je tako že klestilo po Krasu in Notranjski. Na Krasu je padala toča, ki je povzročila veliko škodo na poljih in v vinogradih. V Škrbini na Krasu je škoda na kmetijskih površinah velika, poroča neurje.si. "Toča je skoraj popolnoma uničila letošnji pridelek v vinogradih in na vrtovih na območju vasi Škrbina in Rubije. Na cesto med Komnom in Branikom je padlo veliko vejevja in nekaj dreves, kar so gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva že očistili. V samem Komnu pa je potrgalo električne žice javne razsvetljave, tako da je del kraja danes v temi," je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Komen Miloš Lozej.

Občino Sežana je v popoldanskih urah zajelo neurje. Delavci cestnega podjetja so odstranili podrto drevo, gasilci ZGRS in PGD Sežana pa so iz enega večstanovanjskega objekta črpali vodo. 

Prav tako so hudo uro že doživeli na območju osrednje Savinjske regije. Kakšne so bile razmere v Podvrhu pri Braslovčah lahko vidite na posnetku. 

"Nevihte se bodo predvidoma povezale v večji nevihtni sistem, ki bo potoval v smeri Posavja in Dolenjske," napovedujejo pri neurje.si.

Ponekod po državi je močno neurje oviralo promet, zato je prometno-informacijski center pozival vse, naj vozijo previdno. Obenem so opozorili, naj se vozniki ne ustavljajo v tunelih in pod nadvozi. 

neurje mislinja | Avtor: Bralec Žiga Bralec Žiga

Opozorilo velja tudi za jutri

Agencija RS za okolje je za jutri prav tako razglasila rumeni in oranžni alarm zaradi možnosti nastanka neviht. Oranžni alarm velja za čas do 6. ure zjutraj za območje jugozahodne in severovzhodne Slovenije. Med 6. in 12. uro naj bi se razmere prehodno umirile, popoldne pa bo za območje večjega dela države spet veljal rumeni alarm zaradi možnosti nastanka neviht. Na Primorskem je še vedno razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Zvečer in ponoči tako lahko še pričakujemo krajevne nevihte z močnimi nalivi, ki se bodo proti jutru umirile. Jutro bo precej oblačno. Čaka nas vremensko spremenljiv četrtek, saj se bodo v notranjosti še pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in nevihte.

V petek bo precej jasno in spet nekoliko bolj vroče. Zjutraj bo ponekod megla ali nizka oblačnost. V soboto bo precej jasno in vroče. V popoldanskem času lahko nastane kakšna nevihta. Spremenljivo vreme s pogostimi plohami in nevihtami bo v nedeljo. Nekoliko hladneje bo.

Na območju Mislinje milijonska škoda

Vremensko pestro je bilo že v torek. Na območju občine Mislinje so danes nadaljevali z odstranjevanjem posledic neurja. Župan Bojan Borovnik je ocenil, da je nastalo za okoli milijon evrov škode. 

Meteorne vode in hudourniki so zalivali kleti in garaže, voda se je razlivala po cestah in kmetijskih površinah. Sprožilo se je nekaj plazov. Med drugim je odneslo manjši most preko reke Pake, zaradi česar ni mogoč dovoz do dveh hiš. 

Občino je že prejšnjo soboto zajelo neurje, po katerem jim je do torka uspelo za silo odstraniti posledice naliva. 

Neurje ni prizanašalo niti na Gorenjskem, v Ljubljani in okolici. V Ivančni Gorici je veter razkrival strehe in podiral drevesa. 

neurje Ivančna Gorica | Avtor: Gašper Stopar Gašper Stopar

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 07:20 04.julij 2019.

    Smiljić se vrača na staro delovno mesto v UKC Prvi obtoženi v aferi »preskakovanje čakalnih vrst« izpodbil odpoved delovnega razmerja. Na cesto ga je postavil nekdanji direktor UKC, zdajšnji minister za zdravje Aleš Šabeder, ki nepravnomočne sodne odločitve ne komentira.