Slovenija
7144 ogledov

Hude težave v Tolminu: okuženi skoraj vsi prebivalci doma upokojencev

covid-19 Epa
Že okuženi delavci so se odločili, da bodo zaradi kadrovske stiske nadaljevali z delom, če se jim stanje ne bo poslabšalo.

V četrtek pozitivna dva oskrbovanca, danes skoraj vsi

Potem ko sta bila v enoti Doma upokojencev na Petrovem brdu v četrtek pozitivna dva oskrbovanca, so bili v zadnjih 48 urah brisi odvzeti vsem preostalim in tudi zaposlenim, današnji končni rezultati preiskav pa so pokazali, da je virus prisoten domala pri vseh, so danes sporočili v Občini Tolmin. Okuženih je 86 oskrbovancev in deset zaposlenih, zato je zdaj v celotni stavbi vzpostavljena rdeča cona.

"Ker gre na Petrovem brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, je bila hitrost širjenja okužbe prav zaradi specifične strukture varovancev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra," pojasnjujejo v Občini Tolmin.

Tudi okuženi delavci bodo nadaljevali z delom

Vsi oskrbovanci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in ne potrebujejo bolniške oskrbe, a zaradi velike razsežnosti okužbe pričakujejo, da se bo v naslednjih dneh okužba pojavila pri še zaposlenih. "Že okuženi so se sicer odločili, da bodo zaradi kadrovske stiske nadaljevali z delom, če se jim stanje ne bo poslabšalo. Razsežnost okužbe na Petrovem brdu sicer terja reorganizacijo dela, saj bodo imeli zaposleni z obolelimi več dela, s kadrom pa so bili že v dosedanjih normalnih razmerah na tesnem," dodajajo.

Na pomoč so jim priskočili delavci iz drugih domov

"Zaenkrat imamo stanje pod nadzorom, za oskrbovance je poskrbljeno, a bomo težko zdržali dolgo časa v tem ritmu dela. Nemudoma sem vzpostavila stik z večimi domovi po Sloveniji in upam, da bomo lahko v začetku tedna dobili tudi pomoč od drugod. Potrjen imam že prihod dveh bolničark iz Logatca, čakam tudi informacijo iz Postojne, del zaposlenih bomo morali prerazporediti tudi med našimi enotami. Tudi zaščitne opreme imamo zaenkrat dovolj, so pa naša prva skrb ljudje, za katere skrbimo. Mnogi ne razumejo, da ne smejo ven, zato jim bomo ob lepem vremenu in ob dobrem počutju bržkone omogočali izhod na dvorišče," pravi direktorica Doma upokojencev Podbrdo Ines Krajnik.

Dom na Petrovem brdu namreč leži v hribih, na osamljenem mestu v naravi in je precej oddaljen od prvega bolj naseljenega središča, zato oskrbovanci tudi ob izhodu na dvorišče ne prihajajo v stik z drugimi osebami.

Zanje bodo skrbeli v okviru doma, dokler se bo dalo

Kot so še povedali v Občini Tolmin, bo odslej oskrbovance vsakodnevno pregledal zdravnik iz ZD Tolmin, prav tako bodo od tam zagotovili tudi ustrezen kader za podporo pri zdravstvenih terapijah. "Ker gre za oskrbovance s posebnimi potrebami, smo se odločili, da bomo zanje skrbeli v okviru doma, dokler se bo dalo. Pri njih namreč vsaka selitev predstavlja nevarnost za poslabšanje zdravstvenega stanja, saj se varno in dobro počutijo le v okolju, ki ga poznajo. Poleg tega jih njihove negovalke zelo dobro poznajo in jim lahko v tem trenutku nudijo najboljšo možno oskrbo, saj je med njimi veliko takšnih, ki imajo tudi druge bolezni. Če pa bo prišlo do takšnega poslabšanja zdravstvenega stanja, pri katerem bo nujna oskrba v bolnišnici, jih bomo premestili tja," je pojasnil direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep. Enota na Petrovem brdu ima namreč za zdaj na voljo tudi nekaj kisikovih enot za lajšanje respiratornih težav, s katerimi bi premostili najhujše težave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 19:15 01.november 2020.

    [ Tudi okuženi delavci bodo nadaljevali z delom ] Končno ena koristna informacija o virusu.

  • Kirka 08:18 01.november 2020.

    Edina rešitev je, da upoštevamo ukrepe (maske v zaprtih prostorih, razkuževanje), nehamo pa testirati in zaživimo normalno. V bolnico naj gredo bolni. Zaženimo gospodarstvo, sicer bomo naslednja leta jedli travo. Zanima pa me tudi, kolikšna je kapaciteta naših bolnišnic, zasedenost ...prikaži več 2019-20, število umrlih 1-10 lani in letos, v l.2022 pa bo zanimiv podatek o umrljivosti 2020/2021 zaradi drugih bolezni, ki sedaj niso diagnosticirane in zdravljene. Število bo gotovo višje - pa ne zaradi covida.

  • simona32 20:40 31.oktober 2020.

    Če so se predhodno vsi cepili proti gripi, ni to nič nenavadnega. Prejšnji teden so poročali, da se je okrog 30 starostnikov cepilo proti gripi in so bili predhodno seveda testirani in negativni. Po cepljenju pa kar vsi pozitivni. To ...prikaži več je samo dokaz, da tester ne zazna samo sars covid 2..