Zdravje > Otrok
2100 ogledov

V koronakrizi: Kako naj starši obvladajo otroke, ki so spet doma

Otrok Epa
"Morda je zdaj priložnost, da začnete te težave reševati"

Na današnji novinarski konfereci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je spregovoril tudi izredni profesor Robert Masten iz Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Med drugim je podal tudi konkreten nasvet tistim staršem, ki so znova doma z otroki in jih stežka obvladujejo.

“Otroci so odraz odnosov med starši, so odraz duševnega stanja odraslih, s katerimi živijo,” je bil jasen. Pojasnil je, da starši to težko vidijo in velikokrat čudno gledajo na tak predlog. “Pa vendar je to moj predlog: če boste vi, ni treba v popolni, ampak samo v solidni koži, bo to dobro tudi za otroke.”

Vsem staršem lahko rečem, da je to priložnost, da se soočite sami s sabo, da pogledate v svoje težave. Morda je zdaj priložnost, da začnete te težave reševati in s tem še najbolj posredno pomagate otrokom. Otroci zaznajo ta stanja so zelo občutljivi.

Izredni profesor Robert Masten

Otrok | Avtor: Epa Epa

Pomagajte ostalim v stiski

Obenem je pozval vse državljane, naj pomagajo sočloveku v stiski: “Stiska je v krizni situaciji pričakovana, a na občutke, ki pridejo z njo, nismo navajeni. Dnevi, ki nas čakajo, bodo za marsikoga težki.” 

Povabil je vse, da podpremo ljudi, ki so v naši bližini, da jim praktično ponudimo pomoč, jih pomirimo in opazimo.  “Če ste sami v stiski, lahko vaša pomoč ostalim pomaga tudi pri vaši stiski in osmisli vašo stisko. Če imate stisko, boste tako prišli do dragocenega spoznanja, da v stiski niste sami,” je opisal.

Jelko Kacin Izjeme Slovenija Že jutri novi ukrepi vlade

Obenem je izpostavil tudi bližajoči prvi november in podal nasvet: “V teh posebnih dneh lahko v mislih pokličemo tudi tiste, ki niso več med nami in se vprašamo, kaj bi oni naredili, kakšen nasvet bi nam dali oni.”

Nekateri med nami se žal borijo tudi za življenje. Predvsem njim in njihovim svojcem izražamo podporo, da iz situacije pridejo čim bolje. 

Izredni profesor Robert Masten

Poudaril je, da je v trenutni situaciji ključno, da najdemo nek cilj, ki je za nas osebno pomemben: "Če bomo imeli cilj, bomo lahko zbrali pogum, da naredimo vse, kar je v naši moči, da te pomembne cilje dosežemo. Vprašajmo se, kaj je cilj današnjega dne, tedna in meseca."

Po njegovih besedah je pomembno, da vsak dan poskrbimo, da doživimo nekaj lepega. Obenem svetuje, da se izognemo stvarem, ki za nas niso dobre. 

"Lahko pokličete tudi na telefon v stiski NIJZ-ja. Kriza je vedno lahko tudi priložnost za lepšo prihodnost," je sklenil.

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Direktor bolnišnice: Dogajanje nas je prehitelo, tega nismo pričakovali

anja.scuka@zurnal24.si 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.