Slovenija
24647 ogledov

Hudi očitki na račun bivšega direktorja, on pa: "Safari. Afrika."

Safari v Afriki
1/3
Profimedia
"Safari. Afrika," nam je na kratko preko SMS sporočil Boštjan Gorjup, sedaj že nekdanji direktor podjetja BSH iz Nazarij ter bivši predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, ko smo ga želeli vprašati, zakaj je odstopil.

Boštjan Gorjup | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Boštjan Gorjup je z mesta direktorja, kot so navedli v podjetju BSH, odstopil  zaradi osebnih razlogov 15. marca 2024. Dva dni pred tem, 13. marca, smo iz Žurnala24 v podjetje BSH poslali vprašanja, ali drži, da je Gorjup dejanski lastnik podjetja Perun holding d. o. o., ki je večinski lastnik podjetja Turnaplast d. o. o., to pa je eden izmed večjih dobaviteljev podjetja BSH. Zanimalo nas je tudi, ali so s to dvojno vlogo Gorjupa seznanjeni v Nemčiji na sedežu podjetja Bosch. Čez dva dneva je Gorjup odstopil, iz BSH pa so sicer sporočili, da to ne drži.

Tisti, ki dobro poznajo Boštjana Gorjupa, so bili nad odstopom presenečeni. Prav tako je odstop presenetil naožje sodelavce, ki sicer zanj ne najdejo slabih besed, a jim ni jasno, zakaj se je Gorjup, ki je več kot 20 let deloval v povezanih podjetjih Bosch, odločil za tak nenaden umik. "Bil je v posvetovalni skupini gospodarstvenikov ministra Matjaža Hana, kot nekdanjemu predsedniku GZS so mu zaupali podjetniki v Sloveniji, ker je bil njihov glas, ne moremo verjeti, da je kar tako pustil podjetje, ki je najprej utrpelo škodo v poplavah, sedaj pa je pred težkim gospodarski položajem," nam je zaupal vir blizu BSH.

Smo pa sicer že pred odstopom Gorjupa v uredništvu pridobili dokumente, ki razkrivajo, da naj bi bil Gorjup skrit za slamnatim lastnikom Vojkom Kotnikom, sicer delavcem v proizvodnji Bosch v Avstriji, ter naj bi bil lastnik več podjetij, ki posredno sodelujejo s podjetjem BSH ali Bosch. Odziv Vojka Kotnika in konkretne odgovore na vprašanja, ali je res samo posodil ime Gorjupu kot lastnik in direktor, še čakamo. Se je pa po našem klicu in vprašanjih Kotnik naenkrat umaknil kot direktor podjetja Perun Holding, novi direktor je Jure Perme.

BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje | Avtor: BSH Hišni aparati Nazarje BSH Hišni aparati Nazarje

Ali je bil prav to pravi razlog, da se je Gorjup nenadno odločil, da zapusti dobro plačano službo in podjetje, kjer je bil zaposlen več kot 20 let? To in še več smo želeli vprašati Gorjupa, ki je ob odstopu zamenjal tudi svojo mobilno telefonsko številko, vendar nam je odgovoril le, da je na safariju v Afriki. "S podjetjem nisem povezan," je v SMS sporočilu novinarjem portala Necenzurirano, ki je pred dnevi prvi objavil te povezave, napisal Gorjup. Kotnik pa jim je v kratkem telefonskem pogovoru zanikal, da je Gorjup tihi lastnik Perun Holdinga. 

A zanimivih povezav še kar ni konec. Po javno dostopnih podatkih smo ugotovili, da je podjetje Kamasol d. o. o., ki je v polovični lasti Gorjupa, lani nakazalo v Kenijo 130 tisoč evrov. Iz virov blizu Gorjupa smo izvedeli, da naj bi tam kupil nepremičnino, kot se je rad pohvalil v svojem kraju. Podjetje Kamasol je denimo na streho podjetja Turna, ki je bilo v lastniški strukturi Turnaplasta postavilo sončno elektrarno, je še poročal portal Necenzurirano.

Izpis transakcije Kamasol | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Po javno dostopnih podatkih, ki smo jih pridobili, naj bi bil Gorjup tudi lastnik več nepremičnin, med njimi tudi Vile Široko, kjer je kot protakolaren objekt namenjen med drugim za prirejanje prireditev in porok. Sovaščani, kjer prebiva Gorjup, pa znajo povedati, da ga večkrat vidijo v prestižnem zelenem avtomobilu znamke Bentley.

Ob tem morda velja spomniti na podobna primera skrivanja lastništva. Tako se je na primer Igor Bavčar skrival kot lastnik podjetja FB investicije, Boško Šrot pa kot lastnik podjetja Atka Prima, ki je bilo posredni lastnik Pivovarne Laško, s tam pa nista kršila nobenega zakona. Noben predpis namreč ni določal, v kakšnem roku moraš pridobitev podjetja priglasiti registrskemu sodišču. 

Na podrobna pojasnila in odgovore vpletenih še čakamo.

anja.scuka@styria-media.si

Komentarjev 11
  • andrija 06:15 10.april 2024.

    tako se je začelo s korono,safari afrika,smučanje italija,avstrija

  • jakec1575 20:53 09.april 2024.

    slovenc vedno krade, ce dobi priloznost.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:21 09.april 2024.

    Ha ha ha menedžer leta! Nagrado menedžer leta je potrebno preimenovati v baraba leta!