Slovenija
3999 ogledov

Hvala vam, Žurnal, po vaši zaslugi smo zaplet uredili

revščina upokojenci starost ženska stara ženska Profimedia
Včeraj smo objavili zgodbo okužene 92-letne dementne gospe, ki ji nihče ni želel pomagati.

Na našem portalu smo včeraj zjutraj objavili izpoved družine 92-letne dementne gospe, pri kateri so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom. Zanjo sicer skrbi njena hčerka, ki so ji zaradi stika z obolelo mamo takoj odredili karanteno. 64-letna hčerka ima sicer pridružene bolezni, med drugim tudi respiratorne težave. 

Svojci so se obrnili na pomoč na številne naslove, a nihče ni želel priskočiti na pomoč. Poklicali so na covid telefon, telefon 112, civilno zaščito, patronažno službo, socialno službo, Zavod za oskrbo na domu, psihiatrično kliniko, osebno zdravnico, ... 

Vsem so pojasnili situacijo; gospa ima hudo stopnjo demence, po mnenju zdravnikov, ki je bilo izdelano pred okužbo, potrebuje pomoč in nadzor pri vseh življenjskih opravilih, med drugim tudi pri jemanju zdravil. Na vrsto za trajno namestitev na domu še ni prišla, skrb zanjo je na njenem domu prevzela njena edina hčerka, ki pa sodi - kot že omenjeno - v skupino visoko rizičnih oseb, v to skupino sodi tudi njen mož, ki je med drugim prebolel raka, ima srčne in ostale zdravstvene težave. 

Po objavi se najde pomoč 

Članek glede neverjetnega primera prelaganja odgovornosti smo objavili včeraj zjutraj; na naše uredništvo je popoldne prispel mejl s strani vodje covid oddelka na Vrazovem trgu. 

Povezali smo ga s svojci okužene dementne gospe, kot so nam povedali njeni svojci, se je nato zaplet zelo hitro uredil. "Potem, ko so videli objavo vašega članka, ko so vam poslali elektronsko pošto in ko smo se uspeli povezati, so nas klicali z UKC-ja Ljubljana, nas vprašali, kje je obolela in če lahko takoj pridejo ponjo." 

Svojcem so pojasnili, da v kolikor pride do takšnega primera, mora k reševanju pristopiti Center za socialno delo. "Seveda smo jih kontaktirali, a povedali so nam, da je za reševanje pristojna ena oseba, ki pa je od četrtka do ponedeljka ni." 

Torej je pri tovrstnih osebnih stiskah potrebno imeti kanček sreče, da je v službi prava oseba, če je ni, je treba počakati, da se vrne na delovno mesto. K sreči je v dotičnem primeru pripravljenost na pomoč pokazala druga inštanca. Čeprav šele po objavi v medijih. 

Statistika postelj se spreminja iz minute v minuto 

Gospo so torej z rešilcem sinoči odpeljali v UKC, danes preverjajo njeno stanje. Ko bodo prejeli vse izvide, bodo presodili, ali jo zadržijo na enem izmed covid oddelkov pri njih ali jo premestijo na psihiatrični covid oddelek. 

Svojci obolele so nam povedali še, da so s strani zdravstva ob sprejemu gospe prejeli informacijo, da se statistika postelj na vseh oddelkih praktično menja iz minut v minuto. Poudarili so jim, da če bi bila gospa življenjsko ogrožena, če bi težko dihala, bi jo sprejeli takoj. 

To v tem primeru ni bilo, a če pogledamo širšo sliko specifičnega primera, obolela nujno potrebuje oskrbo za to usposobljenega osebja, zase sama ne more poskrbeti. 

Svojci sklenejo z besedami: "Po vaši zaslugi so včeraj obolelo sprejeli v bolnišnico. Naredili ste več kot vseh 15 - 20 zdravstvenih in socialnih zavodov, ki v dveh dneh niso naredili ničesar. Res srčna hvala, ne vemo, kako naj se vam zahvalimo." 

dom za upokojence Slovenija Izpoved: S covidom-19 se je okužila 92-letna gospa, nihče ji ne želi pomagati covid-19 Zdravje Strokovnjaki opozarjajo: Vidimo le vrh ledene gore

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:32 13.december 2020.

    Sedaj pa gospo po zdravljenju direktno v dom za ostarele!! Kako čudno je to dokler so takšni ljudje zdravi se jih svojci držijo kot klopi zato ,ker na račun take osebe dobro kasirajo,ko pa zboli pa naj država poskrbi za njih!!

  • suha 14:36 12.december 2020.

    socialno delavko je potrebno obvezno nagraditi

  • Avatar ovca
    ovca 13:58 12.december 2020.

    Bravo Žurnal 👍👍👍. Sedaj pa samo se raziskovalne novinarje spustite s ketne..