Slovenija
16953 ogledov

Izpoved: S covidom-19 se je okužila 92-letna gospa, nihče ji ne želi pomagati

revščina upokojenci starost ženska stara ženska Profimedia
Nihče ne pomaga, svojci so obupani. 92-letna okužena gospa je praktično ostala brez oskrbe.

V Sloveniji vsakodnevno spremljamo težave zaradi epidemije, ki se kljub številnim ukrepom kar ne umiri, vsakodnevno pričakujemo novo številko dnevno okuženih in tistih, ki so v bolnišnicah. 

Za vsemi temi številkami so človeške stiske, v nekaterih primerih tako hude, da se svojci z njimi enostavno ne morejo soočati sami. Za pomoč se obrnejo na pristojne. Čisto vsak okužen, ki potrebuje pomoč, oskrbo, bi jo moral prejeti. A očitno žal ni tako. 

Od številke do številke 

Na naše uredništvo so se obrnili svojci 92-letne dementne gospe, pri kateri so v sredo potrdili okužbo z novim koronavirusom. Do okužbe naj bi prišlo v DSO Fužine, kamor je hodila na dnevno oskrbo. Zanjo sicer skrbi njena hčerka, ki so ji zaradi stika z obolelo mamo takoj odredili karanteno. 64-letna hčerka ima sicer pridružene bolezni, med drugim tudi respiratorne težave. 

Svojci so se obrnili na pomoč, med drugim je patronažna služba obiske na domu dementne obolele gospe odpovedala, povedali so jim, da na domove covid bolnikov ne hodijo, saj da jim zavarovalnice ne pokrivajo "doziranja zdravil bolnim". Gospa ima hudo stopnjo demence, po mnenju zdravnikov potrebuje pomoč in nadzor pri vseh življenjskih opravilih, med drugim tudi jemanju zdravil.   
Na vrsto za trajno namestitev na domu še ni prišla. Skrb zanjo je na njenem domu prevzela njena edina hčerka. Ta, kot že omenjeno, sodi v skupino visoko rizičnih oseb, v to skupino sodi tudi njen mož, ki je med drugim prebolel raka, ima srčne in ostale zdravstvene težave. 

Kdo naj torej poskrbi za okuženo gospo? Svojci so se obrnili na covid telefon, kjer so jim povedali, da naj se obrnejo na civilno zaščito, saj da je to primer za njih. Ti so jim povedali, da bi sicer radi pomagali, a ne vedo kako, svetovali so jim, naj pokličejo na telefon 112. 

Patronažna služba svojce napoti na socialno službo, kjer dobijo odgovor, da trenutno ni nikogar, ni bi vedel, kako ravnati v tem primeru. Zavod za oskrbo na domu odgovori, da so socialni zavod in da nimajo primernega osebja za obravnavo covid bolnikov. Poudarijo še, da enostavno ne morejo razumeti, zakaj zdravstvo takšne primere prelaga na njih. 

Obupani svojci se obrnejo celo na psihiatrično kliniko, kjer jim svetujejo, da naj oskrbo dementne gospe nadaljuje njena hčerka. Kljub temu, da sodi v rizično skupino tudi sama in da so ji pristojni odredili karanteno. To isto pove tudi epidemiolog, ki vendarle svetuje, da pokličejo 112. 

Ko na tej številki dobijo sogovornika, jim povedo, da oni rešujejo urgentne primere in poudarijo, da če gre za urgentni primer, mora osebna zdravnica podati zahtevo za hospitalizacijo. Ta svojcem pove, da v kolikor ne potrebuje kisika, okužene gospe v bolnišnico ne bodo sprejeli. 

Zaščitne maske na prostem Slovenija Novo glede nošenja mask

Apel na pristojne 

Včeraj ves dan so svojci preko telefona iskali rešitev, v stiku z varne razdalje (pred hišo) so bili z obolelo gospo. Do rešitve niso prišli. 

Izpostavljajo, da obstaja nevarnost, da bo okužena na svojo roko odšla med ljudi, saj se svojega zdravstvenega stanja ne zaveda, ravno tako tudi, da hčerka zanjo ne more poskrbeti zaradi svojega stanja. "Odgovor potrebujemo takoj, saj jo mora nekdo oskrbeti že danes, ne pa čez par mesecev, ko se bodo zdravstvene in socialne službe dogovorile, kdo je odgovoren v tem primeru, takrat bo namreč že prepozno," sklenejo svojci. 

Vprašanja na pristojne službe, kdo naj bi v takšnem primeru poskrbel za okuženo dementno osebo, smo naslovili tudi z našega uredništva.  

Dom starejših Preddvor DSO PREDDVOR Gorenjska Bili so brez bolezenskih znakov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 44
  • Marcelko 15:59 11.december 2020.

    https://vimeo.com/489176897

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 12:18 11.december 2020.

    Res se mi zdi neumno,da ni nobenega problema,ko skrbnik za nekom kasira,ko pa bi ji mogel kaj nuditi pa naj to naredi država!? Dementna gospa je sodila v dom vendar bi takrat hčerka izgubila pokojnino in dodatek za nego!! Vsaka ...prikaži več resnica ima več obrazov!! Kot lahko vidite so bolnišnice polne pomoči potrebnim in niso servis skrbnikov!!

  • rd2dmk2 10:12 11.december 2020.

    ok . tule je žurnal24 s svojimi zaposlenimi. lahko oni pošljejo ekipo , ali pa opozijo rtv slo, pop tv ali kanal-a, pa celo nov24, pa naj gredo tv, naredijo repotažo, potem pa na spored in pa link k preds.vlade, ...prikaži več predsedniku države, in predvsem ministru, ki je pred meseci dejal da podobne stvari se ne smejo dogajat. pa tud obstaja g. Matoz, pa naj še on malo pobrska po svojih bukvah in naj toži vsakega, ki jemlje plačo, pa svojga dela noče opravit.