Slovenija
37019 ogledov

Novo glede nošenja mask

Zaščitne maske na prostem Profimedia
Vlada je na sredini seji izdala več odlokov, med drugim je rahlo popravila tudi Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki se nanaša na obveznost nošenja zaščitnih mask.

Državna sekretarka Marija Magajne je na tiskovni konferenci dejala, da so po novem dovoljene za zaščito le maske, ne pa šali, rute ipd. "Pralne maske so primerne, tako kot kirurške maske. Pralne maske so primerne, ker jih lahko nosimo dlje časa, preden se razmočijo. Kirurške maske se razmočijo zelo hitro in takrat niso več primerne za uporabo. Praviloma bi jih morali menjati na dve uri," je pojasnila.

Magajne je dodala, da maske iz blaga pomenijo zaščito pred prehajanjem kapljic, ki nosijo delce virusa. Maske so primerne, ker se oprimejo obraza, medtem ko šal temu pogoju ne zadošča, je poudarila. 

janez janša Slovenija Vlada pozno zvečer končala sejo: Takšni so sklepi

Vlada je na 43. redni seji izdala več odlokov, povezanih z ukrepanjem za preprečitev širjenja bolezni covid-19. Med drugim je tako izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Odlok je sicer skoraj v celoti enak tistemu, ki je bil 5. decembra objavljen v Uradnem listu RS. Prišlo je še do dveh manjših popravkov. 

"Črtana je določba, da Nacionalni inštitut za javno zdravje uradne podatke o številu okuženih po statističnih regijah najmanj enkrat tedensko objavlja tudi v Uradnem listu Republike Slovenije," je vlada zapisala v sporočilu. 

Druga sprememba pa se dotika nošenja mask v avtomobilu. "Jasneje je določena tudi obveznost nošenja zaščitne maske v osebnem vozilu, in sicer v primeru statističnih regij, v katerih število  na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100 000," pojasnjujejo. "V statističnih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100 000 prebivalcev, je uporaba zaščitne maske obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih. Ne glede na to, nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva."

Trenutno epidemiološko stanje v državi je resno. Podatki kažejo, da nobena od regij še zdaleč ni blizu temu, da bi izpolnjevala zgoraj omenjeni kriterij, manj kot 140 na novo okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Po podatkih sledilnika covid-19 je incidenca v vseh regijah višja od 700. Najnižja je trenutno (po podatkih do torka, 8. decembra) v osrednjeslovenski regiji, kjer znaša 722, najvišja pa v posavski regiji, kjer je kar 1446,8 na 100.000 prebivalcev. 

Vse regije v državi so že od druge polovice oktobra obarvane rdeče, kar pomeni, da je 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev višja od 140. 

Maska, higiena rok, distanca

Pravila glede uporabe zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih ter obvezno razkuževanje rok ostajajo enaka:
- Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.
- Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.
- Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala), ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.
- Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru pri vhodu v tak prostor.

Ko se družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo, da vzdržujemo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 m oz. 2 m.

Poskrbimo za redno in temeljito umivanje rok. Če umivanje rok ni izvedljivo, si roke pravilno razkužimo.

1/2
NIJZ

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 25
  • kvasetotidogajamona 14:31 11.december 2020.

    jebem vam mater še posebej tebi GOLAZEN OD JANEZA JANŠE govnarji eni

  • igorgeus 17:01 10.december 2020.

    ffs, kaj zdaj maske zunaj ja ali ne, je lahko se bolj nejasno vse skupaj?

  • Avatar drecos
    drecos 15:45 10.december 2020.

    nakazte mi evre pa bom menjal butlni nsposobni kreteni