Slovenija
46 ogledov

Ibupar s tržišča

Tomaž Gantar Barbara Milavec
Ibupar, ki ga Lekarna Ljubljana prodaja kot galenski izdelek, je zdravilo, vztrajajo na ministrstvu za zdravje. Z zdravstvenim inšpektoratom in javno agencijo za zdravila so zahtevali, da se preparat umakne s tržišča. A slednje so v lekarni začasno storili že sami.

Ibupar je izdelek, namenjen lajšanju bolečin, denimo glavobola, zobobola in podobno, deluje tudi protivnetno. Vsebuje tudi zdravilni učinkovini paracetamol in ibuprofen. Lekarna ga prodaja kot galenski izdelek in ne kot zdravilo.

"Razlika je bistvena," pravi minister za zdravje Tomaž Gantar. Za uvajanje katerega koli zdravila so namreč predvideni posebni postopki zaradi varnosti, ki jo mora zdravilo zagotavljati. Ibupar pa teh postopkov ni niti začel, je dodal Gantar.

Na podlagi četrtkovega sestanka z zdravstveno inšpektorico in Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) upa, da bo zdravilo umaknjeno s tržišča čim prej, oziroma kot pravi, je zanj "že danes prepozno".

Izdelek že umaknili

Iz Lekarne Ljubljana so sporočili, da so takoj, ko so se pojavili dvomi v status izdelka ibupar, slednjega umaknili iz prodaje, vse dokler se zadeva z ministrstvom za zdravje ne uredi. "Če za ibupar velja, da ni galenski izdelek, bi to veljalo tudi za vrsto drugih galenskih izdelkov, ki jih izdelujejo galenski laboratoriji v Sloveniji," so še dodali.

Na vprašanje o tem, ali bi moralo ljudi, ki jemljejo to zdravilo, skrbeti, Gantar odgovarja, da v tem primeru verjetno ni tako hudo. A da se slučajno ne bi kaj zgodilo, mora vsako zdravilo prestati postopek, ki pokaže, da ga lahko uporabljamo na varen način.

Nedorečena zakonodaja

Ker je zakonodaja glede galenskih izdelkov nedorečena, bi sicer lahko Lekarna Ljubljana vztrajala pri svojem stališču, da gre za galenski izdelek, a minister pravi, da jim tega ne bi svetoval. Dodaja, da bo v desetih dneh pripravljeno tudi končno poročilo z ugotovitvami nadzora ministrstva.

"Kot vem, gre za kar nekaj nepravilnosti, o katerih pred končnim poročilom še ne bi govoril. Mislim pa, da si Lekarna Ljubljana ne bi smela privoščiti, da prodaja zdravilo, ki nima vseh potrdil," je še povedal minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.