Slovenija
7181 ogledov

IJS popravil prognozo, napoved za Slovenijo je slabša

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Nova, bolj kužna britanska različica virusa bi lahko postala dominantna že konec marca.

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, piše, da epidemija stagnira.

"Sprejem v bolnišnice se je ustalil. Potrudimo se krivulje obrniti navzdol, da nas ne bodo dohiteli novi bolj kužni sevi in da zmanjšamo število hospitaliziranih," pišejo pri IJS. Ocenjujejo, da je trenutno reprodukcijsko število R=1, kar pomeni, da ena okužena oseba prenese virus na pribiližno eno osebo, epidemija pa zato ne upada, ampak stagnira.

 | Avtor:

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 765. Epidemiologi bi lahko učinkoviteje spremljali stike, ko se bo ta številka zmanjšala pod 300, kar naj bi dosegli konec maja. 

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno dva odstotka oz. približno vsak 50. prebivalec.

 | Avtor:
 | Avtor:

So pa pri IJS glede na prejšnje prognoze popravili napoved, kdaj naj bi novi, bolj kužen britanski sev postal dominanten. Medtem ko so prej napovedovali, da naj bi se to zgodilo konec aprila, so nove napovedi slabše in njegovo dominanco napovedujejo že konec marca. "Takrat bi se krivulje lahko spet obrnile navzgor," opozarjajo pri IJS. "Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno osem dni."

Zadnji podatki sledenja različicam virusa sars-cov-2, ki ga izvajajo na NLZOH, so bili predstavljeni na tiskovni konferenci v prejšnjem tednu.

Covid-19 v Sloveniji Slovenija "Lahko že govorimo o eksponentni rasti te različice"

Ugotovili so, da v SLoveniji prevladuje različica virusa B.1.258.17, in sicer v kar 81,9 odstotkih. Na drugem mestu je različica B.1.258, na tretjem pa B.1.170, ki je evropska različica in ne poseduje posebnih mutacij.

Največjo pozornost so namenili trem različicam virusa, in sicer angleški, južnoafriški in brazilski. V Sloveniji so prejšnji teden zabeležili 83 primerov angleške različice virusa B.1.1.7.  Potrjena je bila tudi prisotnost južnoafriške različice virusa B.1.351, in sicer v dveh primerih. Med drugimi različicami, ki nosijo kritične mutacije, je tudi različica B.1.525 oz. nigerijska različica - v Sloveniji so do sedaj potrdili tri primere. 

Včeraj so potrdili tudi prisotnost brazilske različice virusa, o čemer lahko več preberete v prispevku V Sloveniji potrjeni trije primeri brazilske različice virusa.

Testiranje covid-19 okužbe koronavirus Covid-19 Zdravje V Sloveniji potrjeni trije primeri brazilske različice virusa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Ender3 13:05 09.marec 2021.

    IJS naj se raje pozabava z analizo s stanjem pri južnih sosedih. Še malo, pa bo pri njih epidemija končana, cepijo se in pripravljajo na županske volitve in novo turistično sezono.

  • Avatar drecos
    drecos 10:41 09.marec 2021.

    pri nas same neke agencije ki kradejo denar in nič ne delajo, lopovi smrdljivi, vedezevalke

  • rafo 09:17 09.marec 2021.

    IJS naj se raje ukvarja s tistim čemur je namenjen