Slovenija
19 ogledov

Imajo še sedem tisoč nerešenih vlog

Center za socialno delo, CSD Anže Petkovšek
Na centrih za socialno delo (CSD) je julija na razrešitev čakalo 6.902 vlog za socialno pomoč, štipendije in ostale pravice iz javnih sredstev

Kup nerešenih pritožb se je s pomočjo kadrovskih okrepitev od aprila sicer zmanjšal za 40 odstotkov. Na ministrstvu za delo pa poudarjajo, da je odprava zaostankov pri reševanju pritožb na odločbe CSD njihova prednostna naloga; upajo, da jim bo do konca leta uspelo rešiti vse pritožbe. V korist strank jih je pozitivno rešena tretjina; v tem primeru dobijo denar, ki jim pripada, povrnjen tudi za nazaj.

Upajo, da bodo zaostanke odpravili do konca leta

Z akcijo odpravljanja zaostankov bodo pristojni organi nadaljujevali tudi v poletnih mesecih. Za pomoč pri odpravi zaostankov je ministrstvo zaposlilo osem novih javnih uslužbencev. 

Vlada je za njihove plače in dodatek za povečan obseg dela že zaposlenih predvidela 96 tisoč evrov, doslej so jih porabili 45 tisoč. V projekt odprave zasotankov je skupaj vključenih 31 javnih uslužbencev. 

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je sicer že sredi junija opozorila na več primerov kršitev pravic, ki zanikajo načela pravne in socialne države. Kot prve med primeri kršitev pravic so pri varuhu tedaj navedli prav nerešene pritožbe na področju sociale.

Komentarjev 1