Slovenija
233 ogledov

Imamo nov praznik, 25. oktober!

vlada Anže Petkovšek
Danes smo dobili nov državni praznik, dan suverenosti, ki pa ne bo dela prost. Ponovna uvedba 2. januarja je propadla.

Državni zbor je danes s 70 glasovi za in štirimi proti podprl novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Novela je kot praznik, dan suverenosti, določila 25. oktober. Na ta dan je namreč leta 1991 zadnji vojak JLA zapustil ozemlje Slovenije. Niso pa poslanci podprli dopolnila ZL, da bi bil 2. januar ponovno dela prost dan.

25. oktobra letos ne bo treba v službo, a le zato, ker je nedelja, sicer pa 25. oktober ne bo dela prost dan. 

Novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih je v parlamentarni postopek vložil poslanec SMC Marjan Dolinšek. Po njegovih besedah se bo dan suverenosti, ki ne bo dela prost dan, obeleževal kot dan ponosa, enotnosti in samozavesti na vse, kar je ohranjalo naš narod skozi stoletja.

2. januar izvisel

Violeta Tomič | Avtor: Mediaspeed.net Mediaspeed.net
Glede dneva suverenosti so bili poslanci enotni. Mnenja pa so se kresala pri dopolnilu ZL, po katerem bi bil 2. januar ponovno dela prost dan. ZL je takšno dopolnilo predlagala že na seji matičnega odbora, a ga člani odbora večinsko niso podprli. Zato so na seji DZ z dopolnilom ponovno poskusili. Po besedah poslanke ZL Violete Tomič je bila namreč ukinitev 2. januarja kot dela prostega dneva le na škodo zaposlenih, ni pa koristila blaginji države.

Prost dan je bil ukinjen zaradi varčevanja, prvič pa smo morali 2. januarja v službo pred dvema letoma. 

Tudi v DeSUS niso prepričani, da bi ponovna uvedba tega praznika pomenila gospodarski kolaps države, zato so mu v poslanski skupini namenili večinsko podporo. Podporo je bilo slišati tudi iz SD.

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Mödernorfer je današnji dan označil za zgodovinsko priložnost, da se Slovencem vrne dela prost dan. Po njegovih besedah velikega učinka na gospodarstvo ta dan nima, saj si jih več kot polovica vzame dopust.

NSi: 2. januarja bi praznovali le mačka

Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nasprotno pa menijo v NSi. "Kaj pa praznujemo 2. januarja? Samo mačka," je dejala predsednica NSi in poslanka Ljudmila Novak. Po njenih besedah je sicer lepo biti doma, a je treba biti družbeno odgovoren, saj se škoda na račun delovno prostega dneva giblje med 35 in 50 milijonov evrov.

Z njo se je strinjala poslanka SMC Janja Sluga, saj da je najprej treba postaviti državo in gospodarstvo na noge in ustvariti dolgoročne pozitivne kazalnike. Po njenem mnenju pa bi takrat lahko ljudi nagradili tako, da jim dajo višje plače, ne le dodatnega prostega dneva.

Imeli bomo pet praznikov, na katere bo treba delati

Slovenija ima po spremljajočem gradivu zakona sicer 16 praznikov, dva več ima le Ciper, v Nemčiji  in Veliki Britanijii pa jih imajo le osem, a moramo skoraj na tretjino državnih praznikov v službo. Državni prazniki, ki niso dela prosti, so še dan Primoža Trubarja 8. junija, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom 17. avgusta, vrnitev Primorske k matični domovini 15. septembra in dan Rudolfa Maistra 23. novembra. 

Dela prosti so tudi dnevi, ki niso državni prazniki

Dela prosti dnevi v Republiki Sloveniji so tudi velikonočna nedelja in ponedeljek, binkoštna nedelja, 15. avgust, Marijino vnebovzetje, 31. oktober, dan reformacije ter 25. december, božič.

Komentarjev 18
  • 1111 11:54 10.marec 2015.

    Poslanskovladna golazen ne rabi nobenga praznika, itak so doma kadar želijo, ko pa pridejo na delovno mesto, berejo časopise, sexajo po netu ali spijo...Praznik 25.oktobra, da se bo lahko golazen napajala in preseravala na naš račun...mah...dobro zatesnit "hram", popilinit...pol ...prikaži več pa naj bo PRAZNIK, pa tudi če bo deloven !!

  • Radoslav Tzerozzi 18:29 09.marec 2015.

    Peticija za vrnitev 2. januarja: www.pravapeticija.com/2januar

  • marabunta 18:25 09.marec 2015.

    nekateri niti za novo leto ne nazdravijo in ne morejo imeti mačka, tako da ne rabijo prost dan, a ne g-Ljudmila ??, imajo pa praznike veliko ostalih dni v letu, tako da jim 2.januar ne predstavlja problem, tudi če je delaven