Slovenija
33 ogledov

Imeli bi tri tedne počitnic

enotne zimske počitnice za vso Slovenijo Anže Petkovšek
Nič več enotne. Žičničarji in gostinci vladi predlagajo, naj zimske počitnice izvede v treh terminih.

Na šolski urnik je treba nemudoma vrniti večtedenske zimske počitnice, najbolje s tremi termini po različnih slovenskih regijah, pravijo turistični delavci. Pri tem je treba po njihovem mnenju upoštevati predvsem podatke o dnevni in tedenski migraciji šolske mladine in učiteljev. “Tako bodo zadovoljni tako obiskovalci, ker bo na smučiščih manj gneče, kot turistični in gostinski delavci zaradi manjše obremenjenosti zaposlenih in okolja,” je poudarila Majda Dekleva s Turistično gostinske zbornice Slovenije. Podobno menijo žičničarji, ki so lani zaradi enotnih počitnic na smučiščih našteli 118 tisoč smučarjev manj kot v prejšnjih letih. “Samo pri prodaji smučarskih vozovnic smo imeli lani skoraj dva milijona evrov izpada,” je bil kritičen Danilo Brecelj iz združenja slovenskih žičničarjev.

Minister predlogu naklonjen

Na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ), ki je pristojno za določanje šolskih počitniških terminov, so s pojasnili skopi. Prejšnji minister Igor Lukšič je pri enotedenskih zimskih počitnicah brezpogojno vztrajal, z novo vlado pa se, kot kaže, obetajo spremembe. Z MŠŠ so nam sporočili, da “v zvezi s tem ni bila sprejeta še nobena odločitev. Vsekakor pa minister Žiga Turk naklonjeno razmišlja o potrebah turističnega gospodarstva in željah staršev.”

Odločitev je bila politična

“Moje osebno mnenje je, da je bila to politična odločitev,” je uvedbo enotnih počitnic komentiral predsednik združenja Alen Kofol. “Sprememba terminov počitnic ni bila nujna. V šolstvu so stvari, pri katerih so spremembe potrebnejše kot pa izvedba počitnic,” je poudaril.

Komentarjev 2
  • JohnSmith30699 07:27 19.februar 2012.

    če smem še moj predlog: UKINITEV krompirjevih počitnic, ker so odveč, prehitro so po poletnih pocitnicah, pa še snega ni in nima itak kaj početiNAMESTO tega pa bi ime v februarju potem TRI TEDNE počitnic, in sicer takole:<br ...prikaži več />en teden GORENJCI, ŠTAJERCI in kar spada zdraven.drugi teden skupaj VSI celotna slovenijatretji teden Lljubljana in kar spada zdraventako bi vsi imeli 14 dni počitnic in en teden od tega bi imeli tudi SKUPNE počitnice!problem rešen!

  • Avatar Zala
    Zala 02:18 19.februar 2012.

    Glede na to, da otroci ne hodijo sami na smučarijo bi te žičničarje in gostince vprašala, kdo bo pa delal, če pričakujejo, da bodo Slovenci počitnikovali kar tri tedne. In pravzaprav sem že sita teh njihovih jadikovanj. Očitno ...prikaži več razen sebe ne opazijo nič drugega. Smo v krizi, delali bomo več in dlje za manj denarja, če komu še to ni jasno.