Slovenija
87 ogledov

Imena javna, a denarja ni

Joško Joras Suzana Kos
Učinek. Zelo velika večina velikih davčnih dolžnikov je že v stečaju. Klara Stanič. Več bi pobrali, če bi Durs stečaj sprožil takoj, ko podjetje zamuja s plačilom davka.

"Objava seznama je zelo dobra z vidika varnosti poslovanja, saj neplačevanje davkov neposredno kaže na nelikvidnost podjetja," meni nekdanja direktorica Cofacea Slovenija Klara Stanič.

Davčna uprava (Durs) je včeraj objavila skoraj 16 tisoč dolžnikov, ki dolgujejo skupno malo manj kot milijardo evrov. Med 48 podjetji, ki Dursu dolgujejo več kot milijon evrov, jih je 34 ali skoraj tri četrtine že v stečaju, skoraj vsi drugi pa imajo blokirane račune; številni že več kot eno leto.

"Objavljanje vseh teh podjetij, ki so v stečaju, nima smisla. Vprašanje je, zakaj skoraj nobenega izmed teh stečajev proti neplačnikom ni sprožil Durs. Če bi jih že takoj, ko je bila zamuda več kot 60 dni, je precej večja možnost poplačila, kot če se stečaj zgodi eno leto pozneje. V Avstriji več kot 90 odstotkov stečajev sproži država zaradi neplačila davkov in prispevkov," razlaga Staničeva.

Prvi dacar Tomaž Perše seznam dolžnikov vidi kot poziv k povečanju davčne kulture. "Durs si nikoli ni obetal večjega priliva zaradi seznama," pravi.

Kupec Mure v težavah

Med tistimi, ki dolgujejo več kot milijon evrov, je tudi družba Aha Secaplast, ki je v lasti Aha skupine, ki je kupila Muro. Komentarja, zakaj niso plačali davka, nam ni uspelo dobiti. Edino podjetje v tem razredu dolžnikov, ki nima blokade, je podjetje Reflex, v katerem prav tako niso bili na voljo za pojasnila.

Med podjetji je rekorder malo znani Maxicom z več kot 20 milijoni evrov dolga, med fizičnimi osebami pa Zoran Trifunović z dolgom med 10 in 20 milijoni evrov. Od milijon do deset milijonov Dursu dolgujejo med drugim Božičnik Ferdinand (Mizarstvo Božičnik) in znani celjski gostinec Anton Zvone Štorman, od pol milijona do milijon pa tudi Mihael Karner, ki ga zaradi prodaje steroidov zahtevajo ZDA.

Poleg znanih imen iz menedžerskih prevzemov in padlih gradbenih podjetij so davčni dolžniki tudi Nova Revija (od 300 do 500 tisoč evrov), Zavod za kulturo pornografije 69, Dunajska vertikala, Gradis skupina G, Hotel Medno, Kovinotehna MKI, Linxair, Petin Zdenka Pavčka, Prešernova družba, Savski breg, Semenarna Ljubljana, SGP Kograd Igem, Tele 59, Veletekstil in Vinag Lea Ivanjka (od sto tisoč do 300 tisoč evrov dolga).

Predpotopna rešitev

Tehnična rešitev objave (objavljene so fotografije v formatu JPG), ki otežuje iskanje in pregledovanje podatkov, je posledica dogovarjanja z informacijsko pooblaščenko, ki se je s tako objavo strinjala. "Onemogoča namreč indeksiranje podatkov. Smo pa omogočili iskanje po abecedi; zavedamo se namreč, da bodo zavezanci preverjali poslovne partnerje tudi po boniteti davčnega dolga," pojasnjuje Perše. Objavljene podatke je poleg tega prepovedano vnašati v že obstoječe zbirke osebnih podatkov.

Carinska uprava (Curs) ima 91 dolžnikov, ki jih je objavila včeraj; 35 je fizičnih in 56 pravnih oseb.

Neplačani davki estrade

Od manekenk do Joška Jorasa. Med neplačniki davka sta tudi manekenka in fotomodel Aida Muratović (dolg od 300 tisoč do 500 tisoč evrov) ter nekdanji mož Urške Čepin Aleš Čepin, ki ima od sto tisoč do 300 tisoč evrov dolga. Od 50 tisoč do sto tisoč evrov dolguje glasbenik Matjaž Jelen, v skupini od 30 tisoč do 50 tisoč evrov dolga je Jure Cekuta, od deset tisoč do 30 tisoč evrov pa dolgujejo tudi Joško Joras, Oto Pestner in Bojan Požar. Več o športnikih in klubih z neplačanimi davki najdete na športnih straneh.

"To ni naš dolg"

Uvoz avtomobilov. "To ni naš dolg, ampak dolg podjetja, od katerega smo kupovali avtomobile. Oni so avtomobile uvažali in niso plačevali davka. Ker tam niso mogli izterjati, so prišli k nam. Mi smo imeli vse davke plačane. Zdaj je zadeva že več let na sodišču. Zgodba, da bi se obesil," pa pravi lastnik podjetja Asta – avto Janez Lopert, ki zdaj posluje prek podjetja Asta – avto plus.

Durs obrnil ploščo

Blokiran. Igor Bavčar, ki Dursu dolguje več kot milijon evrov, poudarja, da so mu dacarji na vprašanje, ali je davčni zavezanec, ker je trgoval z izvedenimi finančnimi instrumenti, odgovorili, da mu davka ni treba plačati. "Ko me je ovadil Zoran Janković, se je to mnenje naenkrat spremenilo," pravi Bavčar in dodaja: "Več kot dve tretjini dolga mi je Durs že obračunal in sem ga tudi plačal. Kot veste, sem tudi finančno blokiran, ker zoper mene teče postopek."

Za dolg kriv avtsrijski carinik

Adriacommerce. Največji dolžnik Cursu je družba Adriacommerce iz Kopra, ki ima več kot milijon evrov neporavnanega dolga. Predsednik uprave Janez Lenarčič pravi, da je bilo podjetje na Dunaju udeleženo v goljufiji nekega carinika: "Ta je zaključeval tranzite kontejnerjev, kot da se je njihov prevoz končal v Avstriji. Zato nas na Cursu zdaj vodijo kot dolžnike. Vložili smo zahtevo za odpust dolga, tudi na podlagi mnenja Evropske komisije, ki pravi, da v takšnih primerih krivda ni na strani zavezanca." Od pol milijona do milijon evrov dolguje tudi družba Adriasole, ki je v 98-odstotni lasti Luke Koper in naj bi gradila sončne elektrarne. V Luki Koper poslovanja ne morejo komentirati, ker je za vse odločitve potrebno soglasje dvoodstotnega lastnika družbe Altena. Je pa naložba v Adriasole del odškodninske tožbe, ki je bila sprožena leta 2010.

Komentarjev 8
  • Minerva 14:10 16.april 2013.

    "Kruha in iger". Tale seznam je igra. Kruh, pardon šampanjec in kaviar bomo pa mi brez kruha plačali naši eliti.

  • Mahi 09:18 16.april 2013.

    Ne ne, po novem ne pošiljajo več opomina pred izvržbo, oz. ga niso dolžni poslat. Sedaj gredo takoj v izvržbo, če si dolžan več kot 20 EUR

  • macko 08:53 16.april 2013.

    proud to be on...