Slovenija
5109 ogledov

Jože ali Ronaldo? Tudi mi imamo svojega Neym(m)arja.

Žurnal 24
Seznam različnih imen se pri nas zadnja leta hitro daljša. Tudi mi imamo svojega Neym(m)arja.

V Sloveniji je kar 69 odstotkov imen unikatnih, kar torej pomeni, da jih ima le ena oseba. Pri tem je treba upoštevati, da je 61 odstotkov unikatnih imen sestavljenih – običajno iz dveh imen. Zato ne preseneča, da smo od Franca in Micke prišli tudi do zvezdniških imen. Nek nogometni navdušenec je, kot je razvidno iz fotografije garderobne omarice v vrtcu, svojega otroka poimenoval po trenutno najdražjem nogometašu na svetu, dodatni "m" pa je verjetno numerološkega pomena. Poleg Neymarja imamo pri nas pet Ronaldov, ne pa tudi Messija. No, tega vsaj statistični iskalnik ne najde. Zato smo zaprosili Statistični urad, ki bo kmalu posodobil seznam, da preverijo, katera zveneča imena še nosijo naši otroci. Denimo Shakira, Messi, Madonna, Pele ... A odgovarjajo: "Zaradi upoštevanja statistične zaupnosti podatkov o imenih, ki se pojavijo zelo redko ali pa se sploh ne pojavijo (tudi to, da se neko ime ne pojavlja, je seveda podatek) ne moremo posredovati".

Torej se lahko opremo le na iskalnik, ki prikaže rezultate le, če je pri nas vsaj pet oseb z istim imenom. Res je, da torej Messija nismo našli, je pa ime Leo eksplodiralo v zadnjih letih. Bolj natančno, v obdobju od leta 2001 do 2015 so jih našteli več kot jih je bilo pred tem vseh skupaj – 296. Kot rečeno, imamo pet Ronaldov, a zanimivo nobenega, oziroma manj kot pet Cristianov.  
Drugih nogometnih velikanov ni, Zico, Rivaldo, Lothar, Romario, Maradona... Čeprav se imeni Diego in Armando pojavljata, a Diego je bil popularen pred vzponom nogometaša z božjo roko, potem pa ne več. Ali so torej neka imena povezana z zlato dobo nekaterih športnih junakov, je nemogoče trditi. Je pa denimo res, da so nekatere imena v določenih (njihovih) obdobjih dobila zalet. Michel se pojavi ravno v času Platinija. Vitalij v času Klička, Valentinov je največ v zlati eri Valentina Rossija. V 90-ih je zaznati tudi porast Michaelov (Jordan in Schumacher). Če gremo povsem v drugo skrajnost, v Sloveniji imamo po zaslugi junakinje mehiške telenovele tudi 25 Esmerald.

Cristiano Ronaldo | Avtor: Profimedia Profimedia

Različnih priimkov je še več

Imena Pele iskalnik ne zazna, imamo pa v Sloveniji 21 ljudi s tem priimkom. Ob tem velja omeniti, da je število različnih priimkov prebivalcev Slovenije več kot še enkrat večje od števila različnih imen prebivalcev; na začetku leta 2016 jih je bilo 113.531. Več kot polovica priimkov (58 %) določa samo po eno osebo; toliko priimkov je torej unikatnih. Večinoma gre za kombinacije dveh priimkov in jih imajo v glavnem poročene ženske.

Na lestvici desetih najpogostejših priimkov ni bilo sprememb. Najpogostejši priimek in edini, ki se pojavlja s frekvenco več kot 10 tisoč, je priimek Novak (11.124), sledijo priimki Horvat, Kovačič, Krajnc, Zupančič.

Kaj pa naši?

Da bi se starši odločali za neko slovensko (slovansko) ime zaradi naših športnih asov, je še težje ugotoviti, ker pač ne izstopajo kot Neymmar. Ampak dejstvo je, da Tini ni pomagala niti Tina Maze, imena Peter ne more obuditi niti Peter Prevc in je iz "top 10" v 70-ih padlo na 67. mesto pogostosti poimenovanja novorojenčkov dandanes. Tudi ime Zlatko je utonilo v pozabo ravno ob največjih uspehih Zlatka Zahoviča.

In pa še opozorilo. Določena nenavadna imena se lahko pojavijo v statistikah tudi zaradi statistične definicije prebivalca Slovenije. To je namreč oseba, ne glede na državljanstvo, s prijavljenim stalnim ali začasnim  prebivališčem  v Sloveniji,  ki  pri nas  prebiva  ali  ima  namen prebivati eno leto ali več in ni začasno odsotna iz Republike Slovenije eno leto ali več. To pomeni, da ima v Sloveniji običajno prebivališče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.