Slovenija
14271 ogledov

V Italiji je dizel izven AC cenejši kot pri nas. In kako je drugod?

cena dizla, Italija J.Z. cena dizla, Italija
Na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije je bilo stanje obratno. Slovencem ob meji se je že ves čas izplačalo tankati na Madžarskem, po prvem maju bodo samo še bolje " prišli skozi." Kako je na Hrvaškem?

Cene goriv gredo v nebo od začetka ruske invazije, slovenska vlada je marca cene bencina in dizla sicer omejila in tisti v bližini italijansko-slovenske so zato nekaj tednov gorivo na veliko točili v obmejnih mestih v slovenskem Primorju. 

In kako je danes? Kot je znano se naša vlada ni odločila za podaljšanje uredbe, s katero je regulirala ceno 95-oktanskega in dizelskega goriva in vprašanje je, če se Italijanom še izplača prihajati k nam. "V Italiji je dizel izven avtocest celo cenejši, kot pri nas," je ob fotografijah (spodaj) zapisal naš bralec. 

cena dizla, Italija | Avtor: J.Z. cena dizla, Italija J.Z.
cena dizla, Italija | Avtor: J.Z. cena dizla, Italija J.Z.

Glede na podatke spletne strani AMZS-ja, kjer je mogoče preveriti cene pogonskih goriv v  Evropi, se tudi Avstrijcem po novem ne izplača več toliko prihajati na naše bencinske črpalke. Od prvega maja v Avstriji liter bencin stane 1,74, medtem ko je za dizel potrebno odšteti 1,85 evra.

Slovenci po bencin k Madžarom

Na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije je bilo stanje obratno. Slovencem ob meji se je že ves čas izplačalo tankati na Madžarskem, po prvem maju bodo samo še bolje " prišli skozi."

Na Madžarskem imata po podatkih sodeč bencin in dizelsko gorivo enaki ceni, in sicer je ta 1,30 evra Gre za kar občutno nižjo ceno, kot je naša. Regulirane cene je Madžarska sicer podaljšala do 15. maja. 

Se odpravljate na dopust k Hrvatom?

Hrvaški liter bencina trenutno stane 1,64 evra, medtem ko je dizel pri njih 1,73 evra. Nižja cena za Slovence pomeni, da se bomo lahko na poti na dopust v to državo, znova odločali za tankanje pri njih, vsaj za tiste, ki vozijo na dizel. 

Spomnimo še enkrat: Takšne so cene v Sloveniji 

Bencinska črpalka Nore cene! Slovenija Toliko po novem staneta bencin in dizel!

Na Petrolovih bencinskih servisih po novem liter 95-oktanskega bencina stane 1,617 evra, liter dizelskega goriva pa 1,817 evra. Enako je tudi na bencinskih servisih MOL. Nekoliko višje so cene na servisih v lasti OMV, in sicer je 95-oktanski bencin po novem 1,619 evra za liter, dizelsko gorivo pa 1,824 evra. Po podatkih s portala goriva.si je enaka cena kot na servisih OMV pri diskontnem trgovcu FE Trading, kjer sicer oglašujejo tri cente nižjo ceno za liter.  Najvišje so trenutno cene na servisih BS Maxen, kjer je liter 95-oktanskega bencina 1,672 evra, liter dizla pa 1,877 evra. 

 

Komentarjev 14
  • ico8 17:42 02.maj 2022.

    Navali narode!!! Ce nafilas poln tank, ti ponudijo se drzavljanstvo in lahko ostanes tam...

  • bobubob 16:46 02.maj 2022.

    Slovenski 'politiki' so, kot pravijo sami, med predsedovanjem EU izdelali učinkovit krizni načrt. Seveda so krizni načrt izdelali specialno tudi za Slovenijo. Tega sicer niso povedali, se pa njihovo delo opazi, tako v EU kot tudi tule. Novi obrazi pa ...prikaži veča bodo, kot znajo le oni, dali tem krizam še dodatni pospešek.....

  • Toma 14:51 02.maj 2022.

    Edino dobro, da sem že pred štirimi leti prešaltal nazaj na bencin. Res malce večja poraba, vendar jo polovim s precej cenejšimi servisi (količina olja, ni naftnega filtra…) in dosti manjšo obrabo gum,tak da ni nobene računice za dizla, pa delam 40.000/leto!