Slovenija
32228 ogledov

Incident, ki je pretresel ljubljanske zdravnike

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
V ljubljanskem zdravstvenem domu se je na oddelku pediatrične nujne medicinske pomoči zgodil incident, v katerem je prišlo do verbalnega in fizičnega nasilja. Tim nujne medicinske pomoči se je moral pred agresivnimi starši zapreti v ambulanto.

V ljubljanskem zdravstvenem domu so na pediatrični nujni medicinski pomoči starši v nedeljo grozili osebju zdravstvenega doma.

Kot so pojasnili zaposleni, sta starša na pregled pripeljala otroka, ki je zbolel. Najprej je otroka pregledala medicinska sestra v skladu s triažnim postopkom. Posvetovala se je z zdravnikom, ki je otroka videl in ocenil, da stanje ni nujno. 

Ker ni potreboval nujne medicinske pomoči, obenem pa ni imel prijavljenega prebivališča v Ljubljani ali okolici, jih je zdravnik napotil v dežurno službo, kjer otrok prebiva. Starša sta bila zelo nezadovoljna. Začela sta vpiti in kričati na zdravstveno osebje, kar se je stopnjevalo do fizičnega nasilja. Zdravstvena ekipa se je zaprla v ambulanto, v katero sta starša skušala vdreti, razbijala sta po vratih in grozila, da bosta zdravnika ubila. 

Vodja pediatrične nujne medicinske pomoči Tatjana Grmek Martinjaš je povedala, da se zdravstveni delavci s tovrstnimi dejanji soočajo pogosto. Zdravnike o ravnavnju v takšnem primeru izobražujejo, tudi tokrat se je ekipa ustrezno zaščitila in poklicala policijo.

Tik pred prihodom policistov sta starša odšla.

A vseeno je zdravnik zaradi bojazni, da se bosta starša vrnila, zaključil z delom in odšel domov, naslednji dan pa je sporočil, da je v šoku in ne more priti v službo.

Kdaj pripeljati otroka na urgenco?

Zdravniki ljubljanskega zdravstvenega doma so ponovno spomnili, da so zadolženi zgolj za paciente v svoji regiji, čeprav nikomur, ki je življenjsko ogrožen, ne zavrnejo pregleda. A osebja je enostavno premalo, da bi lahko pokrivali celotno državo, so pojasnili.

Dejstvo je sicer, da je v večini krajev sploh ni organizirane 24-urne pediatrične nujne medicinske pomoči, a pri tem ljubljanski zdravniki ne morejo storiti ničesar, so pojasnili. "Skoraj 20 let se že pogovarjamo o pediatričnem urgentnem centru, a se ni nič premaknilo," je pojasnila zdravnica. 

Če življenje otroka ni ogroženo, naj jih pred prihodom v ambulanto starši raje pokličejo po telefonu, je predlagala. Če otrok težko diha ali pa ima visoko vročino, ki ne pade, pa naj ne oklevajo z obiskom.

Trenutno je v ZD Ljubljana prisoten en varnostnik na izmeno, vodstvo pa med drugim razmišlja tudi o uvedbi rentgenskih vrat.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 46
  • Igor Jurše 22:59 19.oktober 2023.

    V tem je problem,ker se napadov na medicinske sestre in zdravnike v zdr,ustanovah ne ovrednoti.To bi morali storiti že novinarji ko otem poročajo,ker imajo moč spreminjati javno mnenje.Namreč strahopetnost nikoli ni bila vrednota in udariti medicinsko sestro ali zdravnika je ...prikaži več strahopetnost in ne da se je pacientu ali staršu strgalo ali da so popustili živci itd.Navidez malenkost ki pomaga ohranjat vrednote,če bi pisoči zavzel stališče-

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:53 19.oktober 2023.

    Res ne zagovarjam nasilja, vendar pa ni čudno, da se kakšnemu človeku strga. Razmere, ki trenutno vladajo v zdravstvu so adijo pamet.

  • Idioti 18:29 19.oktober 2023.

    PP Center bi morali odlikovati , ker so iz Trdinove do Metelkove rabili 15 min . Kaj ko bi MNZ uvedel notranjo kontrolo teh supermenov ! Za tiste ki niste iz LJ , zračne razdalje manj kot 1 km , ...prikaži več , po cesti pa manj kot 1,5 km ! Kotalke jim kupte , ne pa Megane !