Slovenija
1792 ogledov

Indeks korupcije: Tako slabo pri nas še ni bilo

podkupnina Nik Rovan
Slovenija na indeksu zaznave korupcije najslabše doslej.

Slovenija je v lanskem letu na indeksu zaznave korupcije (CPI) ponovno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno, ugotavljajo v nevladni mednarodni organizaciji Transparency International. Lani je država nazadovala za eno točko in se s 56 točkami uvrstila na enako mesto kot Italija, Gruzija in Češka.

"Ugotovitve letošnjega indeksa zaznave korupcije so zelo zaskrbljujoče in v Transparency International Slovenia menimo, da se bo, v kolikor vsakokratni odločevalci še naprej ne bodo izvajali ničelne tolerance do korupcije, trend nadaljeval," je opozorila predsednica slovenske veje organizacije Neža Grasselli.

Dodala je, da "vsak posameznik lahko doprinese svoj del k večji integriteti v družbi tudi s tem, da zahteva to ničelno toleranco od odločevalcev".

Že v letu 2021 je Slovenija doživela izrazit padec na lestvici držav, pred tem pa je več let stagnirala.

Med slovenskimi sosedami ostaja najslabše ocenjena Madžarska, ki je od leta 2012 izgubila že 13 točk in se tokrat z oceno 42 uvršča na 77. mesto. Nekoliko bolje sta uvrščeni sosednji Hrvaška (ocena 50, 57. mesto) in Italija (ocena 56, 41. mesto). Opazno boljšo uvrstitev pa je dosegla Avstrija, ki je z oceno 71 na 22. mestu, vendar je v zadnjem letu nazadovala za tri točke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
 • Pišmevuh 15:41 31.januar 2023.

  Pred objavo bi jim bili nakazali kaki evro.

 • Soljatar 11:02 31.januar 2023.

  glede na to, da je pol prebivalstva Slovenije čefurjev, poleg tega pa nam vladajo skorupirani levičarji, me rezultat ne čudi.

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 10:13 31.januar 2023.

  Korupcija v dobi Janšizma se bo poznala še v tem letu..Bomo pa sigurno doživeli dvig na merjenju za leto 2023...Ampak kaj nam to pomaga, če se lopovi prosto sprehajajo in v parlamentu kot "konstruktivna opozicija" delajo škodo državljanom in državi...