Slovenija
4228 ogledov

Infektologinja: Sem večni optimist, a me zelo skrbi

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Infektologi računajo, da bo cepivo na voljo oktobra ali novembra.

Predstojnica infekcijske klinike v UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na RTV SLO povedala, da o bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, vemo veliko več kot pomladi. "Vemo, da je to nova bolezen, ki upošteva nekatere zakonitosti virusnih okužb, kot smo jih bili vajeni do sedaj, ima pa tudi nekatere posebnosti, ki smo jih že dobro spoznali. Je precej kužna in prizadene določene skupine ljudi, starejše in tiste s kroničnimi boleznimi lahko zelo težko," je dejala Lejko Zupančeva. "Malo več vemo, koliko časa je človek kužen. Tega, ali se bolezen res lahko ponovi, za zdaj še ne moremo stoodstotno trditi."

Je virus oslabel? Strokovnjaki tega ne morejo potrditi

Strokovnjaki si želijo, da bi lahko rekli, da je virus oslabel, a tega ne morejo potrditi. "Čez poletje smo imeli na kliniki mlajše ljudi, ne starostnike kot v prvem valu," je povedala Lejko Zupančeva. "Pri teh ljudeh je bil potek bolezni res nekoliko lažji, da je virus oslabel, pa si za zdaj ne bi upala trditi."

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Tega se dr. Beovićeva v jeseni zaradi covid-19 najbolj boji

Cilj ukrepov, kot je nošenje mask, razkuževanje in fizična distanca, je po besedah infektologinje preprečitev popolnega zaprtja kot smo ga imeli spomladi. "Vprašanje je, do kod sega moja pravica," je dejala o nošenju mask. "Vsekakor do tja, kjer se začne pravica mojega sodržavljana. Napotki imajo zdrave strokovne temelje, na ta način bomo prišli do tega, da se epidemija umiri."

Hitri testi bi bili v pomoč

Jeseni se bojijo kombinacije gripe in covida, saj po klinični sliki težko ločijo eno od drugega. Pri tem jim bodo v pomoč hitri testi, ki za gripo že obstajajo, upajo, da bodo na voljo tudi za covid. Zdravil za zdravljenje covid-19 ni pričakovati, vsaj ne kmalu, se pa nadejajo, da bo kmalu na voljo cepivo. "Za zdaj ni dobrega in učinkovitega zdravila, ki bi bilo primerno za široko uporabo, zato je cepivo edina rešitev," je še povedala Lejko Zupančeva in pojasnila, da bodo najprej cepili ogrožene skupine, kot so starejši ter zaposleni v zdravstvu, šolstvu in policiji, torej v službah, brez katerih družba težko funkcionira. "Cepljenje otrok ni v tej fazi nujno. Ko bo prišlo cepivo za otroke, bo tudi zanje priporočljivo."

Covid-19, testiranje Slovenija Sobota je bila, pa toliko na novo okuženih!

Na vprašanje voditeljice, ali v jesen vstopa pesimistično ali optimistično, je dejala: "Sem večni optimist, me pa zelo skrbi."

Tudi v Nemčiji veliko nezaupanje ljudi

Slovenski infektolog z berlinske bolnišnice Andrej Trampuž je dejal, da so v Nemčiji virus v začetnih mesecih uspešno spravili pod kontrolo, sedaj pa število okužb spet narašča. "Pripravljamo se na jesen in zimo, ko bo infekcij zagotovo več," je povedal za RTV SLO. "Poleg tega imamo veliko ljudi, ki ne verjamejo v virus in se tudi ne želijo cepiti. Imamo veliko dela, da prepričamo ljudi, da je dejansko nevaren in se moramo vsi držati pravil, sicer bomo imeli veliko večji problem v naslednjih mesecih." 

"V ZDA in Braziliji je vlada odpovedala, zato so številke tako visoke. Če se bomo držali ukrepov, bomo imeli manjše številke. Ko bomo imeli cepivo, bomo lahko začeli z normalnostjo."

Andrej Trampuž, slovenski infektolog v Nemčiji

Enako kot Lejko Zupančeva ocenjuje, da je v tem trenutku videti, da je cepivo edina rešitev, saj zdravila še ne bo na voljo. "Imamo podatke kliničnih preiskav, tudi že v fazi tri, da je cepivo učinkovito," je dejal Trampuž. "Ne vemo pa še, kako dolga bo imunost. Če nam bo uspelo 60 ali 70 odstotkov prebivalstva precepiti, bo to dovolj, da se epidemija umiri." 

Pri tem računa na solidarnost, saj bo treba cepivo zagotoviti tudi za revnejše države. "Treba bo opazovati, če se pojavljajo kakšni stranski učinki in videti, ali je potrebno cepivo spremeniti ali vzeti novo," je dejal. "Številne bolezni smo tudi v preteklosti uspeli rešiti s cepivom, v tem oziru bo pomembna solidarnost."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar drecos
    drecos 08:50 31.avgust 2020.

    trampuz je en navadn laznivc

  • suineg78 07:38 31.avgust 2020.

    Neverjetno je prepricanje "strokovnjakov", da smo ovce. Virus ima ze vsaj 50 mutacij. Kateri sev bo v vakcini? Nobena studija ne bo imela prave placebo studije. Varnost? EU je proizvajalce ze odvezala odgovornosti... Ste nam se kaj zamolcali ga. "strokovnjakinja"?