Slovenija
25 ogledov

Info točka za tujce: konec "suženjstva"?

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Info točka za tujce. Danes odprtje prve točke, kjer bodo tuji delavci in delodajalci lahko dobili pomoč pri urejanju dokumentacije za delo v Sloveniji. Težav tujcev ne bo odpravila, ocenjuje delavec iz Bosne.

Info točka bo nekakšna mobilna enota na več deloviščih po Sloveniji. Na Slovenski 55 v Ljubljani pa bo imela sedež stalna pisarna.

Oni samo posredujejo na že obstoječe institucije, sami na nekem primeru ne bodo delali. Teh težav, ki so, Info točka ne bo spremenila.
Armin Salihović

Tam bodo lahko pomoč dobili tujci in drugi, ki potrebujejo informacije, svetovanje ali administrativno pomoč pri urejanju dokumentacije glede:
- vstopa ali prebivanja v Sloveniji,
- zaposlovanja in dela,
- možnosti izobraževanja in usposabljanja,
- novosti s področja nacionalne zakonodaje pri zaposlovanju tujcev,
- pravic pri delu, socialnem in zdravstvenem varstvu v Sloveniji.

Vprašljiva učinkovitost Info točke
"Dobra stvar je, da so jo naredili, a ljudje, ki bodo tam delali, po mojem niso dovolj vključeni v problematiko tujih delavcev. Oni tolmačijo zakonodajo 'z zgoraj' in ne 'od spodaj'. Mi bomo seveda delavce napotili tja, mislim pa, da ta točka ne bo imela nekega učinka," ocenjuje Armin Salihović, predstavnik nevladne organizacije Nevidni delavci sveta.

Spodbudni zakonodajni premiki
Selihović je bolj zadovoljen z napredkom na zakonodajnem področju. Po tem, ko je v minulih mesecih v javnost prišlo veliko zgodb o izkoriščanju tujih delavcev, je ministrstvo za delo namreč prejšnji teden pripravilo nekatere popravke zakona o zaposlovanju in delu tujcev. Novela bo en mesec v javni razpravi.

"Dobro, da je le prišlo do nekih premikov. A to še ni končni cilj. Tudi 22 mesecev pri nekem delodajalcu ni malo, v tem času gre lahko marsikaj narobe," pravi. Področja, ki jih zakon na novo ureja, so sezonsko delo, pogoji za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja in modra karta. Slednjo bo lahko dobil delavec z visokošolsko izobrazbo in petimi leti izkušenj, ki mu bo delodajalec zagotovil vsaj 1,5-kratnik povprečne mesečne bruto plače v državi.

Kriv je tisti, ki je napisal zakon
Za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja za tri leta delavcu ne bo več treba delati neprekinjeno dve leti pri istem delodajalcu, temveč 22 mesecev neprekinjeno pri katerem koli delodajalcu. Predlog zakona ukinja sezonsko delo v gradbeništvu, gostinstvu in turizmu. Delodajalce bodo bolj podrobno nadzorovali, kvoto novih delovnih dovoljenj pa bo vlada določala glede na stanje in predvidena gibanja na trgu dela.

"Moram dodati, da so tudi slovenski delavci v težki poziciji. Ob tem si misliš, zakaj bi se jaz pritoževal, če je njim mogoče še slabše? Treba se je upreti skupaj, ker gre za splošno diskriminacijo dela. Vsi se zavedamo, da tuji delavci nismo na istem ter da smo sami prišli sem. A za tako stanje je kriva sama država oziroma tisti, ki je naredil to zakonodajo, po kateri je delavec prepuščen izkoriščanju delodajalca. Nekateri na to pristanejo, nekateri so razočarani, ker vidijo, da so se zaje...."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.