Slovenija
101 ogledov

Informacijska pooblaščenka: Inšpekcijski postopek še ne ustavi izterjave kazni

Hrvaška parkirna kazen bralka
Pred prazniki, ko številni odpotujejo v tujino, pri informacijski pooblaščenki opozarjajo posameznike, ki so si v tujini pridelali kazni, da le prijava pooblaščencu, ne bo ustavila izterjave. Tudi če so bili vaši podatki pridobljeni mimo zakona.

O čudni praksi izterjave na Hrvaškem in drugih državah smo poročali že večkrat in o zakonitosti nekaterih primerov informacijska pooblaščenka še vedno presoja. Ker pa številne prijave, ki jih informacijska pooblaščenka (IP) še vedno prejema, vključujejo dileme, ki se nanašajo na (ne)utemeljenost terjatev, njihovo zastaranje, pravilnost vročanja pozivov na plačilo, pooblaščenka opozarja, da o tem ne more odločati, ker so za to pristojna sodišča. 

Mojca Prelesnik: Odločamo lahko le o zakonitosti posredovanja osebnih podatkov

"IP lahko ugotavlja samo, ali so bili osebni podatki posameznikov, potrebni za izstavitev takega obvestila, posredovani zakonito ali ne," je opozorila Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka, in dodala, da v inšpekcijskih postopkih preverjajo izključno zakonitost posredovanja osebnih podatkov lastnikov oziroma uporabnikov motornih vozil iz centralne evidence registriranih vozil.

Po navedbah pooblaščenke postopkov zaradi konstantnega prejemanja prijav, od katerih vsaka terja posamično preverjanje pridobivanja konkretnih osebnih podatkov, še niso uspeli zaključiti.

"Ker torej IP lahko preverja izključno zakonitost obdelave osebnih podatkov, naj prejemniki takih pozivov zato upoštevajo, da prijava pri IP ne učinkuje kot pravno sredstvo oziroma ugovor zoper poziv na plačilo," je še navedla pooblaščenka Prelesnik in dodal, da bo morebitna ugotovitev IP, da so bile pri pridobivanju oziroma posredovanju osebnih podatkov kršene določbe ZVOP-1, lahko pomenila odgovornost in izrek sankcije za nezakonito obdelavo osebnih podatkov, na sam postopek izterjave pa ne bo imela nobenega vpliva.

Komentarjev 11
  • Avatar praufo
    praufo 15:20 24.december 2016.

    tile hrćki bi nas lovili preko interpola, če ne drugače in to v zameno ali zahvalo za celotna naselja zgrajena s pomočjo slovenskih podjetij, vsak pameten slovenc ne hodi dol v hrvatijo, na tak način se izogne tudi parkirnim kaznim

  • Ferluci 13:47 23.december 2016.

    Bedarija. Klasičen primer slovenske inovativnosti 'padanje postopkov na nezakonito in nepravilno pridobljenih dokazih' ala Musar. Če si kriv, si kriv - sploh pa pri parkiranju normalnemu človeko ne pride na pamet, da bi ga sral. Če pa, si je sam kriv in plačaj!

  • Pepe007 07:59 23.december 2016.

    Tu je težko pametovati, ker ima Slovenija glede na prihodke verjetno ene najvišjih prometnih kazni daleč naokrog. Potem pa čara s "polovičkami", da izpade normalno. Po mojem to, kar delajo Hrvati (in Avstrijci) ni moralno sporno. Dejansko izterjava kazni ...prikaži več v tujino stane precej več kot doma in normalno je, da te stroške plača kršitelj.