Slovenija
40 ogledov

Informatorji tudi zgrešijo

CSD Saša Despot
CSD. Na nekaterih dajejo napačne informacije.

"Praksa žal kaže, da so zaposleni na centrih za socialno delo (CSD) slabo poučeni glede zakonodaje, ki je bila lani v prakso s strani države slabo vpeljana, vključno s težavami pri informacijski tehnologiji. Zdaj pa tudi ni nobenega opravičila, da v postopkih o upravičenosti subvencij najemnin namesto v dveh dejansko odločijo šele v šestih ali osmih mesecih," opozarja sogovornik, ki ne želi biti imenovan, je pa zaposlen na enem od občinskih stanovanjskih skladov.

Preverili smo poučenost

V Kopru nam je informatorka CSD zatrdila, da je za pridobitev subvencije najemnine treba poplačati vse dolgove za nazaj, tako najemnino kot stanovanjske stroške. "Tako trdijo tudi na CSD v Izoli. Iz začaranega kroga sploh ni mogoče priti," opozarja samohranilka, mati dveh otrok. Subvencije ne more pridobiti, saj dolgov ne zmore poplačati, najemnina pa je tako visoka kot v času, ko je družina živela z dvema plačama. Nekdanji mož ji ne plačuje alimentov, podjetje Stavbenik – servisne storitve, ki upravlja stanovanje, v katerem živi, in je v lasti republiškega stanovanjskega sklada, pa ji je zagrozilo z deložacijo.

Napotek centra ne drži

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve poudarjajo: "Do subvencije je upravičen vsak, ki ima veljavno najemno pogodbo." Tako napotujejo tudi na CSD Ljubljana Bežigrad. "Zakon postopanja centra v primeru neplačane najemnine za nazaj izrecno ne določa," opozarja Alenka Cvetko, informatorka CSD.

Razveljavitev najemne pogodbe sicer lahko sproži javni stanovanjski sklad. Subvencija najemnine je pravica iz javnih sredstev in ni v nobeni povezavi s stroški, ki jih je najemnik dolžan plačevati po najemni pogodbi. Če najemnik ne plačuje redno neprofitne najemnine, pa je to razlog, iz katerega lahko lastnik oziroma najemodajalec vloži tožbo na odpoved najemne pogodbe.

Komentarjev 5
  • milek 08:26 07.junij 2013.

    Miho, ti zgleda, da še nikoli nisi delal. Ponavljaš se pa kot stara plošča, živi pa te država.

  • miho 21:20 04.junij 2013.

    Želim povedati, da sem tudi sam izredno razočaran nad socialnimi delavci in nad fakulteto za socialno delo, ki bodočih socialnih delavcev, milo rečeno, ne nauči nič. Dobesedno nič! Niti zakonov!V bistvu bi laho delo na CSD-jih enako kakovostno ...prikaži več opravljal administrativni tehnik (srednja administrativna šola) ali ekonomski tehnik (srednja ekonomska šola) ali poslovni tehnik (poslovni tajnik 3 leta + 2 leti) z dodatnim tečajem iz predpisov s področja socialnega varstva in Zakona o upravnem postopku, ki veljajo na ravni države in občine.

  • suzana.kos 13:06 06.februar 2013.

    mogoče pa imajo interno navodilo, da je treba šparat... pa tako z napačnimi navodili morebitnim upravičencev prišparajo kak javni evro