Slovenija
187 ogledov

Iniciative proti dimnikarskemu lobiju: dimnikarstvo naj bo tržna dejanost

TZmojemesto22.10.2007, dimnikar, dimnikar pri delu, gornji trg 8, ljubljana, fot IFP
Iniciative proti dimnikarskemu lobiju zahtevajo umik novega zakona o dimnikarski dejavnosti, ki bo, kot navajajo, ohranil monopol nekaterih dimnikarskih podjetij in bistveno podražil storitve.

Ministrstvo za okolje je po zaključku javne obravnave na vlado posredovalo novo verzijo zakona o dimnikarskih storitvah, ki jo morajo pred sprejemom, še medresorsko uskladiti. Zakon se  bistveno ne razlikuje od osnutka, ugotavljajo v civilnih iniciativah VCP Dimnik in DCI Malečnik ter tudi v Združenju lastnikov nepremičnin Slovenije (ZODS), zato vztrajajo, da vlada besedila zakona ne potrdi.

Dimnikar | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

"Dimnikarstvo naj bo tržna dejavnost"

"Zakon je neustrezen, ustavno sporen (varstvo človekovih pravic), nepopoln (ne ureja celovito materije in prelaga določene odločitve na kasnejši čas), strokovno neutemeljen (ni nobenih analiz, ki bi potrjevale potrebo po sprejetju) in dejansko nepotreben, saj se dimnikarska dejavnost lahko izvaja na prostem trgu," poudarjajo v pismu, ki so ga danes naslovili na vlado in v državni zbor. 

Nasprotno je prepričano ministrstvo za okolje, zato predlaga, da z novim predlogom zakona dimnikarstvo ostane regulirana dejavnost, namesto koncesij pa bodo potrebne licence. Dejavnost bi tako lahko opravljali tudi 'mali' dimnikarji, ne le veliki, pravijo na ministrstvu.

"Monopol se bo nadaljeval"

V iniciativah medtem poudarjajo, da predlog novega zakona o dimnikarski dejavnosti ureditev dejavnosti še poslabšuje in prikrito omogoča nadaljevanje monopola.

"V prvotnem predlogu zakona je bil kot pogoj za pridobitev licence za opravljanje dimnikarskih storitev, da podjetje ne sme biti v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije ali z njenimi posli iz drugih razlogov ne upravlja sodišče, oziroma ni v katerem koli podobnem položaju: V zadnjem predlogu pa ta pogoj ni več naveden. Ugotavljamo, da to ni naključje saj so štiri največja dimnikarska podjetja v različnih postopkih pred sodišči," poudarjajo v iniciativah.

Licenca naj bi veljala za celotno območje Slovenije, medtem ko so koncesije zdaj veljale za določeno območje. Licence bodo podeljevale upravne enote, pogoja pa bosta dokazilo o nekaznovanosti in opravljeno izobraževanje po predpisanem programu - nato bo moral v 18 mesecih po pridobitvi licence uspešno opraviti izpit, sicer se licenca lahko odvzame.

Dimnikarji skrbijo za okolje in energijo ter posredno varujejo življenja in prem | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Dimnikarske storitve se bodo povišale za sto odstotkov"

Zakon predvideva tudi, da vsak uporabnik kurilne naprave izbere dimnikarja in z njim podpiše izjavo. To bo treba predložiti v evidenco, ki jo vodi ministrstvo. Dimnikarja bo lahko zamenjal, in sicer med 15. majem in 15. septembrom tekočega leta, to pa bo lahko storil enkrat na leto.

"Želimo še pojasniti, da v zakonu predlagajo za sto odstotno procentov povišane cene dimnikarskih storitev. Izračun pa je tako prikrit, da si bo le redko kdo lahko izračunal kakšna je v resnici cena storitve. Že v sedanjem zakonu so cene za polovico previsoke na kar opozarjamo že deset let. Tudi pogostost storitev je prevelika in nekatere popolnoma nepotrebne saj niso v zvezi s požarno varnostjo. V predlogu zakona pa so obvezne storitve še pogostejše kot do sedaj." še opozarjajo v iniciativah.

Komentarjev 10
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:38 01.oktober 2015.

    Torej trg bojo "sprostil" obenem bojo pa zmanjšal število koncesionarjev. Jao...

  • maresem 17:35 30.september 2015.

    Kdaj je že bil plebiscit za neodvisno Slovenijo?!

  • kontrahan 17:27 30.september 2015.

    Mam potem jaz srečo z našim dimnikarjem. Lepo mi spuca dimnik, peč tudi temeljito očisti, spuca vso smolo iz nje, posesa peč in okolico. Se pa zamudi različno od 30 minut pa do ene ure. Ceha je pa bila nazadnje ...prikaži več 35 ojrov . Kurim pa na drva.